Uutislistaukseen

Oulun tuomiokirkko hehkuu oranssina väkivaltaa vastaan joulukuun alussa

Oulun ev.lut. seurakunnat ovat mukana maailmanlaajuisessa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Oranssit päivät -kampanjassa.

Oranssit päivät -kampanjan tunnuskuvassa on kolme naista, jotka hakevat turvaa toisistaan.

Maailmanlaajuinen Oranssit päivät -kampanja näkyy myös Oulussa

Suomessa kampanjan pääyhteistyökumppani on Soroptimist International Finland. Kaksiviikkoisen tempauksen tavoitteena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia aktiivisesti sen lopettamiseksi. Oulussa Oranssit päivät -kampanjaa toteuttavat yhteistyössä Soroptimist International Oulu, Kotiväki-hanke ja Oulun ev.lut. seurakunnat. 


”Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus”, kertoo presidentti Liisa Koski-Ahonen Oulun soroptimistiklubista.


Tänä vuonna ainakin 26 suomalaista paikkakuntaa osallistuu maailmanlaajuiseen Oranssit päivät – kampanjaan, joka alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Kampanjan avauspäivänä torstaina 25.11. rakennukset valaistaan toivon värillä eri puolilla maailmaa. Oulussa oranssin värin saa Oulun tuomiokirkon torni hieman myöhemmin eli 3.–5. joulukuuta. 


Ajan kulku -veistoksen tytöt ja naiset saavat oranssit kaulaliinat  

Avauspäivänä 25.11. kello 12 oranssi väri näkyy Oulussa kaupungintalon takana sijaitsevassa Maria Silfvanin puistossa. Sanna Koiviston Ajan kulku -veistoksen 12 tyttöä ja naista puetaan Oulun soroptimistien neulomiin oransseihin kaulaliinoihin. 

Aihe on ajankohtainen Suomessa, sillä joka kolmas nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa. Suurin osa tästä väkivallasta tapahtuu kotona. Oulussa toimivan Kotiväki-hankkeen hankevastaava Riitta Vesala kertoo, että joka neljäs ikäihminen pelkää läheistään. Ikääntyvistä naisista 5–26 prosenttia on kohdannut lähisuhdeväkivaltaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa. 
 

Julkaistu 25.11.2021 

25.11.2021 10.00