Ristiäiset

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä. Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

Pappi auttaa ristiäisjärjestelyissä

Kastejuhlan ajankohta sovitaan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kotikaste on mahdollista varata myös sähköisen asiointipalvelun kautta.

Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Lapsen synnyttyä seurakunta postittaa lapsen äidille esitäytetyn Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen. Pappi täyttää lomakkeelle kastetta ja kummeja koskevat kohdat yhdessä vanhempien kanssa ja toimittaa paperin Oulun aluekeskusrekisteriin.

Kasteessa lapsi saa itselleen kummin tai kummeja. Lue lisää kummiudesta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla kirkko, seurakuntakoti tai koti. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Kastetilaisuuden järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Oulun ev.-lut. seurakuntien jäsenille. Lue lisää tilojen käytöstä.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisiin voi halutessaan järjestää tarjoilun. Tarjoilusta aiheutuvista kustannuksista sovitaan sen järjestäjän kanssa. Pitopalvelu-sivulta löydät listan käytettävissä olevista pitopalveluyrityksistä. Tarjoilun voi järjestää myös omatoimisesti (edellyttää hygieniapassia). Pitopalvelu-sivun lopusta löytyy lomake, jolla voi ilmoittaa keittiön vastuuhenkilön ja hygieniapassin tiedot.

Muita käytäntöjä kastejuhlassa

Kastepäivä on tavallisimmin sunnuntai tai lauantai, mutta kaikki päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Mikäli lapsi kastetaan toisella paikkakunnalla tai kastava pappi tulee muualta kuin Oulun seurakunnista, kynttilä ja todistukset noudetaan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Rakastetuimmat ja toivotuimmat kastevirret 

Kuuntele kastevirsiä Pyhän Tuomaan lapsikuoron esittämänä.

Virsikirja.fi-sivuston kastevirsiä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

> Kaste.fi -sivustolleLinkki avautuu uudessa välilehdessä

> Tietoa etu- ja sukunimilaista, joka astui voimaan 1.1.2019Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kauan ennen kuin tänne synnyit
sinut tunsi jo Jumala
oli päiväsi pilvisinkin
Hänen tiedossansa
joka ainoa päiväsi jo ennen syntymääsi
olet kuva rakkaudesta
Luojan kaunein ajatus.

- Pia Perkiö

 

 

Pappi kastaa vauvaa. Papin käsi on vauvan pään päällä, vauva katsoo kameraan.

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Lapsikaste on luterilaisessa kirkossa tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, mutta kasteelle voit tulla minkä ikäisenä tahansa. 

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

YouTube-video
YouTube-video
YouTube-video