Kasteen lahja

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä. Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

> Kasteopas

Pappi auttaa ristiäisjärjestelyissä

Kastettavan lapsen vanhemmat ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Lapsen synnyttyä seurakunta postittaa lapsen äidille esitäytetyn Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen. Pappi täyttää lomakkeelle kastetta ja kummeja koskevat kohdat yhdessä vanhempien kanssa ja toimittaa paperin Oulun aluekeskusrekisteriin.

 

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla kirkko, seurakuntakoti tai koti. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Kastetilaisuuden järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Oulun ev.-lut. seurakuntien jäsenille. Lue lisää tilojen käytöstä.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisiin voi halutessaan järjestää tarjoilun. Tarjoilusta aiheutuvista kustannuksista sovitaan sen järjestäjän kanssa. Pitopalvelu-sivulta löydät listan käytettävissä olevista pitopalveluyrityksistä. Tarjoilun voi järjestää myös omatoimisesti (edellyttää hygieniapassia).

Muita käytäntöjä kastejuhlassa

Kastepäivä on tavallisimmin sunnuntai tai lauantai, mutta kaikki päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Mikäli lapsi kastetaan toisella paikkakunnalla tai kastava pappi tulee muualta kuin Oulun seurakunnista, kynttilä ja todistukset noudetaan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Rakastetuimmat ja toivotuimmat kastevirret 

Kuuntele kastevirsiä Pyhän Tuomaan lapsikuoron esittämänä.

Kastevirret.fi-sivun tarkoituksena on helpottaa Sinua kastejuhlan suunnittelussa. Sivustolta voi esimerkiksi kuunnella kastevirsiä Tommi Kalenius Bandin ja Mikko Salmen esittäminä tai tulostaa virsien nuotit, sanat ja kastetoimituksen vaiheet.
Palvelun on rahoittanut Hengellinen elämä verkossa -hanke ja tuottanut Oulun ev.lut. seurakuntien Rauhan Asema, joka tuottaa hengellistä sisältöä digitaaliseen mediaan.

> Kaste.fi-sivustolle

> Tietoa uudesta etu- ja sukunimilaista, joka astui voimaan 1.1.2019

 

 

Kauan ennen kuin tänne synnyit
sinut tunsi jo Jumala
oli päiväsi pilvisinkin
Hänen tiedossansa
joka ainoa päiväsi jo ennen syntymääsi
olet kuva rakkaudesta
Luojan kaunein ajatus.

- Pia Perkiö

 

 

Pappi kastaa vauvaa. Papin käsi on vauvan pään päällä, vauva katsoo kameraan.
YouTube-video
YouTube-video
YouTube-video