< Takaisin

Sovinto

Miksi pyytää anteeksi?
Parisuhteessa, ja muissakin ihmissuhteissa, sinun on hyvä kyetä pyytämään ja antamaan anteeksi. Jos suhteessa ei pyydetä ja anneta anteeksi , ”maton alle” kertyy ajan kuluessa paljon asioita. Kovin kupruileviin mattoihin yleensä kompastuu ennemmin tai myöhemmin.

Anteeksi pyytäminen vaatii kykyä tarkastella omaa toimintaansa ja kykyä nähdä oma osuutensa syntyneeseen tilanteeseen. Anteeksi pyytämällä voit ottaa vastuun omista teoistasi. Jos et ole lapsuudessasi oppinut pyytämään anteeksi, voit opetella sitä aikuisena. Anteeksi saamisen parantavin voima on se, että sinä voit saada anteeksi, vaikka et olisi sitä ansainnutkaan.

Miten antaa anteeksi?
Joskus on niin, että sinulta ei pyydetä anteeksi tai anteeksipyyntöä ei ole enää mahdollista saada. Siitä huolimatta sinä voit antaa anteeksi. Anteeksi antaminen vapauttaa sinua ja vähentää sinun omaa taakkaasi. Voit tehdä sen itsesi tähden. Anteeksi antaminen ei tarkoita, että hyväksyt sinua loukanneen teon. Se ei myöskään tarkoita, että asia ei enää herättäisi sinussa tunteita tai että asia tulisi unohtaa kokonaan.

Aluksi sinun on hyvä selvittää itseltäsi, haluatko todella antaa anteeksi. Jotta anteeksi antaminen voi onnistua, sinun täytyy tahtoa sitä. Kun olet päättänyt, että haluat antaa anteeksi, älä yritä antaa anteeksi liian nopeasti. Ensin sinun täytyy selvittää asia itsesi, ja jos mahdollista myös puolisosi kanssa. On oleellista pystyä kertomaan loukkaantumista aiheuttanut asia puolisolle. Loukatulle on tärkeää saada kertoa oma kokemuksensa ja asiaan liittyvät tunteensa. Loukanneen puolison on tärkeä kyetä vastaanottamaan loukatun kokemus ja hänen tunteensa. Loukatun tunteiden vastaanottaminen ilman puolusteluja auttaa loukattua asian käsittelyssä.

Hyväksy tapahtunut asia asiana. Hyväksy myös kaikki tunteet ja reaktiot, joita se sinussa aiheuttaa. Anteeksi antaaksesi sinun täytyy myöntää tosiasiat ja tapahtuman kaikki vaikutukset. Prosessi etenee vaiheittain, omalla aikataulullaan ja voi kestää pitkänkin aikaa. Annat anteeksi sekä itsesi että toisen vuoksi. Hyvän tekemisen ajatus puolisoa kohtaan kuuluu osana toimivaan parisuhteeseen.

Anteeksiannon jälkeen pystyt jättämään asian taaksesi, mutta sinun ei tarvitse unohtaa sitä. Anteeksi antamisen myötä opit itsestäsi, tarpeistasi tai rajoistasi jotain tärkeää. Tämän kokemuksen myötä pystyt paremmin pitämään huolta itsestäsi tulevaisuudessa.

> Tehtävä: Kirjeen kirjoittaminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

> Seuraava teema: Sensitiivisyys