Retriitit

Retriitti, hiljainen rukous, kristillinen meditaatio, hiljaisuuden viljely - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa suomeksi sivuun tai syrjään vetäytymistä. Retriittitoiminta ja kristillinen meditaatio ovat hiljaista rukousta ja ne tuovat lepoa ja rauhoittumista arjen keskelle. Kristillisessä meditaatiossa omaa elämää katsellaan Jumalan kasvojen edessä. Se on samalla myös oman elämän keskeneräisyyden hyväksymistä.

Raamatussa Jeesus ohjeistaa seuraajiaan viettämään aikaa välillä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa. Markuksen evankeliumista löytyy kertomus siitä, kuinka Jeesus ja hänen opetuslapsensa etsivät hiljaisuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden keskellä. Jeesus sanoi: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän".

Retriitissä tarjotaan mahdollisuus hiljentyä ja vetäytyä hetkeksi pois arjen kiireestä. Retriitti on yleensä muutaman päivän mittainen yhteisöllinen ja hiljaisuudessa vietettävä leiri, jossa osallistujat eivät keskustele toistensa kanssa. Kukin osallistuja saa keskittyä omista tarpeista käsin nousevaan itsetutkiskeluun, rauhoittumiseen ja rukoukseen. Retriitin päiväohjelma koostuu lyhkäisistä yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista sekä levosta ja liikkumisesta. Se onko ihminen luonnostaan puhelias vai ei, ei yleensä vaikuta siihen, millainen kokemus retriitti tai hiljaisuuden päivä hänelle on.

Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat järjestävät noin 2 retriittiä vuoden aikana. Retriitteihin on aina ilmoittautuminen. Jokainen retriittiin lähtevä saa oman henkilökohtaisen huoneen retriitin ajaksi. Tulevista retriiteistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista hakusanalla retriitti.

Tulossa olevia retriittejä

19.-21.3.2021 Hiljaisuuden retriitti Juumassa. Vetäjinä Heli Mattila ja Jonna Piirainen Tuiran seurakunnasta.

28.-30.5.2021 Hiljaisuuden retriitti Suvelan leirikeskuksessa Kiimingissä. Vetäjinä Mirjami Dutton ja Maija Hyvönen Karjasillan seurakunnasta.

17.-19.9.2021 Hiljaisuuden retriitti Isoniemen leirikeskuksessa. Vetäjinä Heidi Karvonen ja Hanna Valkama Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta.

3.-6.12.2021 Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti Rokuan leirikeskuksessa. Vetäjinä Marjukka Hamari ja Saija Kronqvist. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti | Oulun hiippakunta