Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen naimisiin menoa suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta. Siinä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä verkossa tai tulostamalla ja täyttämällä lomakkeen Linkki avautuu uudessa välilehdessäja palauttamalla sen aluekeskusrekisteriin, Isokatu 17, Oulu.

Voitte käyttää verkkopalvelua, jos olette vähintään 18-vuotiaita ja kotikuntanne on Suomessa. Toisen teistä on oltava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, koska muuten tutkintaa ei voi tehdä. Lisäksi tarvitsette pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Samalla voit palauttaa myös lomakkeen, jossa kysytään lupa vihkimistiedon julkaisemiseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf). Molemmat lomakkeet voi täyttää myös suoraan aluekeskusrekisterissä.

Avioliiton esteiden tutkinnan tarkoitus on varmistaa, että avioliitolle ei ole lainmukaisia esteitä. Tällaisia esteitä ovat muun muassa alaikäisyys ja voimassa oleva avioliitto. Avioliitto ei myöskään ole sallittu läheisten sukulaisten kesken. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja. Todistus toimitetusta esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta todistuksen antamisesta.

Huom! Esteidentutkintatodistus kirkollista vihkimistä varten on suositeltavaa hakea Oulun aluekeskusrekisteristä. Jos kumpikaan vihittävistä ei ole Oulun aluekeskusrekisteriin kuuluvan seurakunnan jäsen, todistus haetaan jommankumman kotiseurakunnasta. Mikäli todistus pyydetään Digi- ja väestötietovirastosta eikä siinä ole merkintää seurakunnan jäsenyydestä ja rippikoulun käymisestä, se ei ole riittävä kirkolliseen vihkimiseen. Kirkollinen vihkiminen on mahdollista vain silloin, kun on kyse miehen ja naisen välisestä avioliitosta.

Myös samaa sukupuolta olevien avioparien esteidentutkinta voidaan suorittaa seurakunnissa tai keskusrekisterissä. Lisätietoa: Uusi avioliittolaki ja kirkko.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa Oulun aluekeskusrekisterissä, jos jompikumpi vihittävistä kuuluu johonkin Oulun aluekeskusrekisterin seurakuntaan: Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat (Haukipudas, Karjasilta, Kiiminki, Oulujoki, Oulunsalo, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Tuira) sekä Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kemi, Keminmaa, Kempele, Kolari, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Pello, Posio, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva, Simo, Taivalkoski, Tervola, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylitornio ja Ylivieska.

 

Yhteystiedot:

Aluekeskusrekisteri
PL 122
90101 Oulu

Aukioloajat:
Maanantaista perjantaihin klo 9-15. Asiointi puhelimitse tai Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sähköisen palvelun kautta https://esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Avioliittoasiat
puh. (08) 316 1310

> Häät-sivulle

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus