Haukiputaan kirkkohaudat

Haukiputaan kirkon alla on useita hautauksia sekä rakennettujen hautakammioiden, että maakerroksien kätköissä. Suurinta osaa arkuista ole mahdollista avata, mutta rikkinäisiä tarkasteltaessa on todettu niiden sisältävän osittain tai kokonaan muumioituneita vainajia. 

Siinä missä suurissa kaupunkiseurakunnissa lähinnä papisto ja muut yläsäätyiset haudattiin kirkkoihin, olivat Haukiputaan vähemmän hierarkkisessa maaseutuseurakunnassa kotikirkkonsa alle haudatut yleensä ihan tavallisia talonpoikia. Ensimmäiset arkistomaininnat Haukiputaan kirkkohautauksista ovat vuodelta 1689, vaikka jo varhaisemmat ovat mahdollisia. Arkistojen mukaan ainakin 204 vainajaa haudattiin näin, vaikka kaikkien heidän hautansa eivät alapohjassa olekaan näkyvissä. Oli tavallista, että vanhoja hautauksia siirrettiin uusien tieltä kirkkomaalle. Hautaamistavan loppuvaiheessa suuri osa Haukiputaan kirkkohaudoista ja kammioista on peitetty hiekalla. Vuoden 1996 arkeologisessa inventaariossa dokumentoitiin 18 kirkkohautaa. Kuusi näistä oli niin sanottuja multahautoja, eli ne oli laskettu hiekkapohjan päälle, mutta muut sijaitsivat joko hirsistä salvotuissa tai kylmämuuratuissa kammioissa. Kammiot olivat sukujen omistamia. Vuoden 1768 kuolleiden luettelon lopussa on listattuna yhteensä yhdeksän sukujen omistamaa kammiota. Pappien haudan lisäksi kammioita on listattu seuraaville suvuille: Balkholm, Erwastila, Luukila, Wänänen, Rautio, Näyhö, Hapalahti, Haipus ja Condio.

Nykyinen vuonna 1762 valmistunut kirkko rakennettiin seurakunnan aiemman 1640-luvulta peräisin olleen kirkon ympärille. Kirkkoon hautaaminen päättyi Haukiputaalla vuonna 1765 todennäköisesti häiritsevistä hajuista, sekä tautien leviämisen ja lattiarakenteita tuhoutumisen peloista johtuen. Viimeisinä neljänä vuotena enää ainoastaan viisi vainajaa sai kirkkohaudan, vaikka toisinaan jopa puolet kuolleista oli haudattu lattian alle. Suurin osa nykyisen kirkon alla säilyneistä hautauksista tehtiin siis vanhan kirkon alle.
 

Lue lisää kirkkohautamuseosta ja Haukiputaan kirkon 260-vuotisjuhlasta (uutinen 8.9.2022)