< Takaisin

Sanat

Puhu äänellä jonka kuulen

Vuorovaikutuksen haaste suhteessa kiteytyy ajatukseen, ”miten puhua niin, että puoliso haluaa kuunnella ja kuunnella niin, että puoliso haluaa puhua”.  Sanat ja puhuminen ovat vuorovaikutuksen käytetyin väline.  Puhunko niin, että puoliso voi kuunnella ja maltanko kuunnella niin, että toinen voi puhua?

Puhumisen taitoa tarvitaan ainakin yhteyden rakentamiseen ja ylläpitämiseen, asioista sopimiseen, kuulumisten vaihtamiseen, tunneyhteyden vahvistamiseen sekä tarpeiden ja toiveiden ilmaisuun.

Joskus puhuminen ei kuitenkaan onnistu kuten haluttaisiin. Puhumisesta saattaa seurata repiviä riitoja tai mykkäkoulua. Usein ne kertovat oikeassa olemisen pyrkimyksistä   tai loukatuksi tulemisen kokemuksista. Jotkut taas jättävät vaikeat asiat kokonaan käsittelemättä ilmapiirin huononemisen pelossa. Mykkäkoulu on puolestaan painostava tapa satuttaa puolisoa, jolloin ei itsekään voi saada ymmärrystä. 

Persoonalliset kyvyt itsensä  sanalliseen ilmaisemiseen ovat erilaiset. Verbaalisen ilmaisun epäsuhta saattaa olla joskus hyvinkin merkittävä puolisoiden välillä. Puhumisen keinot myötäilevät usein persoonallisia ominaisuuksiamme: eloisat puhuvat paljon ja vilkkaasti, rauhalliset harvemmin ja hitaasti.

Rakentavaa vuorovaikutusta tarvitaan, jotta tunnelma kotona kyettäisiin säilyttämään myönteisenä tai sitä voitaisiin parantaa. Puhumisen laadulla on merkittävä osuus parisuhteen ilmapiirin luomisessa. Myönteiseen ilmapiiriin kykenevät  pysyvät todennäköisemmin yhdessä, vaikka ongelmat ja riitelyn tavat olisivat samoja kuin eroavilla pareilla. Vaikeuksistaan huolimatta yhdessä jatkavat parit kykenevät säilyttämään myös positiivista tunnelmaa suhteessa. 
 

> TehtäväLinkki avautuu uudessa välilehdessä

> Seuraava teema: Seikkailu