< Takaisin

Syli

Seksuaalinen läheisyys ja läsnäolo on parisuhteen tuntomerkki. Se erottaa puolisoiden välisen suhteen muista ihmissuhteista. Parisuhteen kahdenkeskisyys on koskematonta ja suhteen suuri voimavara – ilon, onnen ja energian lähde. Parhaimmillaan se on molemminpuolista lämpöä, hellyyttä, yhteyttä, ihailua, välittämistä ja fyysistä nautintoa, jota puolisot toisilleen antavat.  Puolisoiden välinen läheisyys on lämmin syli. Siihen saa käpertyä silloinkin, kun ei ole parhaimmillaan. Siitä molemmat voivat myös nousta  voimaantuneina ja virkistyneinä.

Puolisoiden välistä seksuaalista yhteyttä saattavat varjostaa monet väärinkäsitykset. Toivotaan, että seksi toimii suhteessa, vaikka puolisoiden välillä olisi läheisyyden puutetta, ratkaisemattomia  riitoja tai yksinäisyyden kokemusta. Puolisoiden kesken vallitsee usein myös seksuaalisten halujen eriaikaisuus ja -tahtisuus. Ajoittainen haluttomuus tai toiminnalliset häiriöt voivat olla  osa toimivaakin suhdetta.  Seksuaalielämässä ilmenevät vaikeudet eivät myöskään aina ole suhteesta johtuvia. Juuret saattavat olla kaukanakin menneisyydessä. Seksuaalisuuden alueella tarvitaan toisen rajojen kunnioittamista, kykyä tehdä kompromisseja ja toistensa huomioon ottamista.

Kiintymys suhteessa voi säilyä ilman seksiäkin, jos halataan, kosketetaan ja tunnetaan toisen ihon lämpö. Seksuaalisen aktiivisuuden tai läheisyyden tarpeen ei tarvitse olla samanlaista. Stressaantuneena tai alakuloisena kukaan ei ole parhaimmillaan. Suhteen alussa ollut seksuaalinen vetovoimakin vaihtelee eri elämänvaiheissa ja muuttuu myös ikääntymisen myötä. Kiintymyssuhdehormoonin (oksitosiini) tuotantoa  on tärkeää pitää yllä, jotta kiintymys suhteessa voisi vahvistua myös aikoina, kun seksuaalinen yhteys on kadoksissa.

Liiat rutiinit saattavat nakertaa romanttista suhdetta. On hyväksi huolehtia  virkistäytymisestä ja vaihtelusta. Kyllästynyt tai tyytymätön puoliso ei ole parasta seuraa. Olosuhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Vanhempien makuuhuone on tarkoitettu vain lepoon ja kahdenkeskisyyteen.  Makuuhuoneen ovi on tarvittaessa voitava lukita, suvun valokuvat tai työhuone kannattaa sijoittaa toiseen tilaan. Parivuoteessa henkinen tila on  vain kahdelle aikuiselle. Jos lapsi, työ tai suku tulee makuuhuoneeseen asumaan, usein toinen vanhemmista joutuu lähtemään.

Suuri ongelma läheisyyden ja seksuaalisen yhteyden toteutumisessa on usein puhumattomuus. Suuttumus, pelko tai häpeän tunne estävät rakentavan keskustelun asiasta. Onkin hyvä olla niin lähellä toista, että kukaan tai mikään kolmas ei pääse siihen väliin.

> Seuraava teema: Siunaus