Hautajaiset

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä – odotettunakin. Seurakunta haluaa auttaa suuren surun kohdatessa. Hautajaisjärjestelyissä voi ja kannattaa pyytää apua.

 

Hautajaisia järjestävää pyydetään ottamaan yhteys ensisijaisesti hautauspalveluihin tai vainajan seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

Virkailijamme auttavat sinua siunaustilaisuuden, hautauksen ja muiden kuolemaan liittyvien käytännön asioiden järjestelyissä.

Lisätietoa ja neuvoa voit kysyä tarvittaesa hautauspalveluista. Hautaukseen liittyvät hinnastot ja hautamuistomerkkiohjeistuksen löydät Hautausmaat-sivulta.

Muistotilaisuuden voi järjestää veloituksetta seurakunnan tiloissa, kun vainaja on seurakuntien jäsen. Lue lisää tilojen käytöstä.

Hautajaismusiikkinäytteitä.

Hautauslupa toimitetaan hautauspalveluihin

Hautaaminen edellyttää hautauslupaa.

Kun ihminen kuolee sairaalassa tai muussa laitoksessa, omaiset saavat hautausluvan hoitohenkilökunnalta.

Kotona tapahtuneen kuoleman selvittäminen hautausluvan saamiseksi käynnistyy yhteydenotolla terveyskeskukseen. Jos kuolema tapahtuu tapaturmaisesti, poliisi ottaa yhteyden omaisiin ja tarvittaessa opastaa järjestelyissä.

Omaiset huolehtivat hautausluvan hautauspalveluihin, Intiöntie 6. Lähiomainen saa halutessaan tiedon vainajan kuolinsyystä lääkäriltä tai Tilastokeskuksesta. Seurakunnalle ei tule tietoa kuolinsyystä.

Tapaturmatilanteissa poliisi vastaa vainajan kuljetuksesta, muissa tapauksissa omaiset voivat sopia siitä hautaustoimiston kanssa.

Tuhkaaminen ja tuhkan sirottelu

Jos vainaja tuhkataan, niin pääsääntöisesti tuhka haudataan Oulussa hautausmaalle arkkuhautaan tai uurnahautaan. Uurnalehdossa on vaihtoehtoisesti olemassa myös anonyymialue tai muurialue. Lisäksi Oulujoen hautausmaalla on tunnustukseton alue. Varsinaista sirottelualuetta ei ole.

Tuhka voidaan haudata tai sirotella maanomistajan luvalla esim. mökille ja kaava-alueen ulkopuolella asuintontillekin. Aina pitää kuitenkin muistaa, että jos tontti menee myyntiin, ostaja voi tulkita maalle haudatun tai sirotellun tuhkan tontin rasitteeksi. Jos kyseessä on kaupungin vuokratontti, maanomistaja on kaupunki.

Useassa tapauksessa tuhka sirotellaan mereen, jokeen tai tunturiseudulle. Jos alue ei ole yksityisen omistuksessa, lupa-asiassa tulee kääntyä ensin metsähallituksen paikallisosaston puoleen. Sitä kautta selviää omistussuhde tai neuvovat eteenpäin.

Raskausaikana menetettyjen pienokaisten hautauskäytännöt

Lapsen kuolema aiheuttaa vanhemmille ja muille perheenjäsenille suurta surua  riippumatta siitä  tapahtuuko menetys sikiöaikana vai heti syntymän  jälkeen. Lue lisää raskausaikana menetettyjen pienokaisten hautauskäytönnöistä.

 

 

Kuva hautaustilaisuudesta.
Hautaan siunaaminen on kirkon pyhä toimitus.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö