Uutislistaukseen

Tuomiokirkossa vietetään avaruusviikonloppua Lumo-valofestivaalin aikaan

Oulun tuomiokirkon torniin projisoidaan tulevana viikonloppuna valoteos ja kirkon sisällä voi nauttia valokuvataiteesta ja korkeatasoisesta musiikista. 

J-P Metsävainion ottama valokuva avaruudesta.

Lumo-valofestivaaliviikonlopun aikana tuomiokirkossa voi nähdä J-P Metsävainion Oulun öiseltä taivaalta parinkymmenen vuoden ajalta kuvaamia kosmisia valokuvateoksia.

Tuomiokirkon torniin projisoidaan 19.-21.11. Janne Aholan avaruusmatkaa ja ihmismieltä käsittelevä Matkaaja-teos osana Lumo-valofestivaaliaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Teoksen tuottaja on Sun Effects ja äänisuunnittelija Tommi Toivonen. Videoteoksen teeman hengessä tuomiokirkossa voi perjantain ja lauantain aikana käydä kuuntelemassa avaruusteemaisia konsertteja sekä ihastella oululaisen astronomisen luontokuvaaja J-P Metsävainion kuvia ulkoavaruudesta projisoituna kirkon kattoon ja kupoliin.

Teos Taivaallisia kuvia on nähtävissä kirkon aukioloaikana perjantaina ja lauantaina kello 16–22.  Oulun tuomiokirkon tapahtumat ovat ilmaisia ja soveltuvat kaiken ikäisille ihmisille. Sisään tullaan sivuovista, sillä pääovi pidetään suljettuna Matkaaja-teoksen projisoinnin vuoksi.  Tapahtumassa huomioidaan vallitsevat koronasuositukset. 

Tuomiorovasti Satu Saarinen iloitsee tulevasta teemaviikonlopusta:

“Janne Aholan Matkaaja-teos on teemaltaan teologisestikin niin inspiroiva, että halusimme tuoda kirkkoon aiheen ympärille sopivaa musiikkia ja taidetta. Tunnelma on ainutlaatuinen. Nousee mieleen psalmin sana; Kun minä katson taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen? On hienoa, että nämä kaikki taiteilijat ovat omalla tavallaan ja instrumentillaan tarttuneet tähän eksistentialistiseen kysymykseen.”


Musiikin ja valokuvataiteen juhlaa 

Tuomiokirkon ovet avautuvat perjantaina kello 16 heti Lumo-valofestivaalin alkaessa. J-P Metsävainio kertoo teoksistaan kello 18.30. Klo 19 Voces -lauluyhtye konsertoi teemalla Mysterium Magnificat. Lauluyhtyeessä esiintyvät Virve Karén, Sanni Salo, Liina Sorvari, Eeva-Maija Sorvari, Juha Mikkonen, Raimo Paaso, Tommi Hekkala ja Keijo Piirainen. Kolmen vartin mittaisessa konsertissa kuullaan mm. Arvo Pärtin, Morten Lauridsenin ja Ola Gjeilon musiikkia. 


”Musiikki on itsessään mysteeri, ääni toisesta todellisuudesta. Konsertin kappaleiden harmoniat yhdistettynä J-P Metsävainion luomaan valotaideteokseen ovat matka mysteerin äärelle, joka koskettaa monia aisteja,” kuvailee yhtyeen taiteellinen johtaja Raimo Paaso. 

Lauantaina 20.11. on vuorossa kolmen konsertin sarja, jonka käynnistävät kello 17 nuoriso- ja lapsikuorot Coru ja aCorde Ada Vesenterän johdolla. On allain avaruus -konsertissa kuullaan seitsemän laulua. Kuorojen lisäksi esiintyjiin kuuluvat Urho Salmirinne (basso), Kaarlo Salmirinne (kitara), Altti Kurvi (rummut) ja Veera Törmikoski (kosketinsoittimet).

Kello 17.30 torniolainen harmonikkataiteilija, musiikin maisteri Niko Mäenalanen konsertoi argentiinalaisen Astor Piazzolan 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä ja sävelissä. Kello 18 joikutaiteilija Wimme Saari esittää joikuja maan ja taivaan välissä teemalla Elämää Linnunradan loisteessa. 

 

Lumo-valofestivaalin verkkosivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuva: J-P Metsävainio/ www.astroanarchy.blogspot.com

Julkaistu 15.11.2021

15.11.2021 14.14