Uutislistaukseen

Mehua hautausmaakävijöille, konsertteja ja hiljentymistä kirkossa – pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4. marraskuuta. Edesmenneitä läheisiä voi muistella Oulun seurakuntien jumalanpalveluksissa ja pyhäinpäivän konserteissa. Intiön kappelissa on pyhäinpäivänä avoimet ovet ja mehutarjoilu haudoilla kävijöille. 

Kynttilät palavat hämärässä Intiön hautausmaalla.

Monella on tapana viedä kynttilä läheisen haudalle pyhäinpäivänä. (kuva Sanna Krook)

Oulun seurakunnilla on pyhäinpäivänä 4. marraskuuta useita tilaisuuksia, joissa voi hiljentyä muistelemaan edesmenneitä läheisiä. Oulun hautausmaalla sijaitsevan Intiön kappelin ovet ovat avoinna kello 12–15, jolloin hautausmaakävijät voivat käydä juomassa lämmintä mehua kappelin eteisessä. Kappelissa on mahdollista keskustella sairaalapastorien tai perhetoiminnan ohjaajan kanssa. Perinteinen pyhäinpäivän hartaus on kappelin isossa salissa klo 15.

Pyhäinpäivän iltana pidettävissä jumalanpalveluksissa ja hartauksissa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet. Jumalanpalvelukset alkavat kello 18 Kiimingin, Pyhän Tuomaan, Haukiputaan, Karjasillan, Oulunsalon ja Oulujoen kirkoissa. Yli-Iissä jumalanpalvelus on Yli-Iin kirkon hautausmaalla. Tuomiokirkossa pyhäinpäivän hartaus käynnistyy kello 16.
 

Konsertteja aattona ja pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivän tunnelmaan voi laskeutua jo aattona, jolloin on kello 19 käynnistyvät Vanhassa kappelissa ja Oulunsalon kirkossa.

Vanhassa kappelissa sopraano Eeva Hartemaa, huilisti Annina Witick ja pianisti-urkuri Miikka Lehtoaho esittävät Johann Sebastian Bachin kantaatin Ich habe genug BWV82a ja Oskar Merikannon laulusarjan Haudoilta. Konsertissa kuullaan myös Daniel Stagnon ja Aki Lappalaisen tätä konserttia varten säveltämien teosten kantaesitykset. 

Oulunsalon kirkossa on sävelhartaus, jossa Oulunsalon seurakunnan kamarikuoro ja Oulunsalo Ensemblen kvartetti esittävät Felix Mendelssohnin teoksen Wer nur den lieben Gott lässt walten

Pyhäinpäivänä alkaa tuomiokirkossa kello 20 konsertti, jossa esiintyvät sopraano Henna-Mari Sivula, baritoni ja pianolla konsertissa säestävä Lauri-Kalle Kallunki sekä urkuri Elias Niemelä. Mukana on myös soitinyhtye konserttimestarinaan Mikko Sorri. Matkalla olemista, taivastoivoa ja perille pääsyä käsittelevästä ohjelmasta osa esitetään kirkon keskiristiltä. Konserttia voi seurata myös Virtuaalikirkossa

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy, tuomiokirkon konsertin käsiohjelma on 10 euroa. 

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.

 

Korjaus 26.10. Korjattu tuomiokirkon tilaisuuden nimi hartaudeksi ja muutettu alkamisaika klo 16.

2023-10-26 09:57:00.0