Uutislistaukseen

Oulussa ennakkoäänestysaktiivisuus laski viime seurakuntavaaleihin verrattuna

Viimeisen ennakkoäänestyspäivän jälkeen äänestysprosentti on 6,4. Edellisvaaleissa neljä vuotta sitten vastaava luku oli 7,2 prosenttia. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina.

vaalitoimitsija Matias Jurmu Oulujoen seurakunta_pieni_Marita Ahlgren (2).jpg

Tiistaina alkanut ennakkoäänestys päättyi tänään. Matias Jurmu oli vaalitoimitsijana Oulujoella keskiviikkona. Kuva: Marita Ahlgren

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tänään lauantaina, jolloin ääniä annettiin Oulussa 1 579 kappaletta. Viiden päivän aikana ääniä annettiin yhteensä 7 510, mikä tarkoittaa, että äänestysprosentti on ennakkoäänestyksen päättyessä 6,4. Tämä on hieman vähemmän kuin edellisvaaleissa neljä vuotta sitten, jolloin äänestämässä kävi 8 295 äänioikeutettua ja äänestysprosentti oli ennakkoäänestyksen päätyttyä 7,2 prosenttia.

Innokkaimmin äänestettiin Kiimingin seurakunnassa, jossa ennakkoäänestysprosentiksi muotoutui 11,3. Toisella sijalla on Oulunsalon seurakunta, jossa äänestysprosentti on ennakkoäänestyksen jälkeen 9,0.

Ennakkoon on voinut äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ympäri Suomea, joten kaikki Oulussa äänestäneet eivät ole Oulun seurakuntien jäseniä, mutta vastaavasti oululaiset voivat äänestää myös muualla. Ulkomailla ei ole voinut äänestää.

Oulun seurakunnissa on äänioikeutettuja 116 461. Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja oli Oulussa 114 721 ja äänestysprosentti oli vaalien päättyessä 12,2 prosenttia.

 

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta. Silloin voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa. Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka selviää äänioikeutetuille lähetetystä vaalikirjeestä ja vaalisivustolta

Oulussa vaaleilla valitaan jäsenet oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa. Vaaleissa valittavien luottamushenkilöiden toimikausi on 2023–2026.

12.11.2022 20.13