Uutislistaukseen

Seurakuntien ateriat kokoavat avuntarvitsijoita syömään yhdessä

Oulun ev.lut. seurakunnat tarjoavat työttömille ja vähävaraisille aamupaloja ja aterioita syyskaudella viikon jokaisena arkipäivänä eri puolilla Oulua. Aamupuuro tai ateria on ilmainen tai hyvin edullinen. Ateriat on suunnattu kaikille, joilla on taloudellisia ongelmia tai jotka kaipaavat toisten ihmisten seuraa.

Miehen käsissä oleva tarjotin, jossa on ateria.

Kuva: Sanna Krook.

Yhteisten aterioiden on tarkoitus olla matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa voi aterioinnin lisäksi vaihtaa ajatuksia ja tavata ihmisiä. Ruokailuissa kävijöillä on myös mahdollisuus keskustella diakoniatyöntekijän kanssa.

”Ruokailut ovat myös tilanteita, joissa voi nykäistä työntekijää hihasta ja porista sivummalla mieltä askarruttavista asioista. Samalla voi varata työntekijälle erillisen tapaamisajan. Koen, että tämä madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä”, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Kaisa Jaakkola kertoo.

Yhteiset ateriat keräävät kaikissa Oulun seurakunnissa paljon kävijöitä. Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämällä aamupalalla Sofia seurakuntakeskuksessa käy tiistaiaamuisin 50-70 henkilöä ja keskiviikkoisin lounaalla kävijöitä on 30-40. Kävijämäärä on pysynyt suhteellisen samana parin vuoden ajan.

Jaakkolan mukaan yhteiseen ruokailuun tullaan useista erilaisista lähtökohdista. ”Monilla kävijöillä on taloudellisia haasteita, mutta yhteisiin ruokailuihin tuo myös yhteisöllisyys ja halu tavata ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia. Usea ruokailussa kävijä on yksin asuva.”

Tilaisuuksien järjestämisessä on seurakunnan työntekijöiden lisäksi mukana myös vapaaehtoisia. ”Aamupalan vapaaehtoiset emännät ja isännät ovat tärkeässä ja arvokkaassa roolissa. Ilman heitä emme pystyisi aamupalaa järjestämään”, Jaakkola kiittelee. 

Seurakunnat hyödyntävät aterioilla Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen ylijäämäelintarvikkeita. Prikka kiertoon on hanke, jossa kehitetään Ouluun toimintamallia hävikkiruuan parempaan hyödyntämiseen sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymiseen.

Tiedot aterioista löytyvät Oulun seurakuntien verkkosivulta.
 

20.9.2022 09.20