Uutislistaukseen

Oulun tuomiokirkossa puhutaan hengellisestä väkivallasta ja toipumisesta

Keskellä kauneinta kesää Oulun tuomiokirkossa pysähdytään hengellistä väkivaltaa ja siitä toipumista koskevien kysymysten äärelle otsikolla Kaikki valta taivaassa ja maan päällä? Lauantaina 17. heinäkuuta kello 18 alkavassa tilaisuudessa kuullaan puhetta hengellisestä vallasta, väkivallasta ja turvallisesta yhteisöstä.

Kuva Antti Pentikäisestä yllään musta puku, punainen kravatti ja sininen kauluspaita.

Antti Pentikäinen on vuosia työskennellyt rauhanvälityksen, sovinnon ja konfliktin ehkäisyn kysymysten parissa.

Hengellinen väkivalta aiheuttaa pitkäaikaisia traumoja, joiden tunnistaminen on ensimmäinen askel toipumiseen, niin yhteisön kuin yksilön kohdalla. Tilaisuudessa pohditaan asiantuntijoiden kanssa, mitä vaikutuksia hengellisellä väkivallalla on ja miten siitä voi toipua. 

Keskustelua kuljettavat tuomiorovasti Satu Saarinen, rovasti Jukka Hautala ja professori Antti Pentikäinen. Omat näkökulmansa keskusteluun tuovat myös terapeutti (HLL) Kati Sarvela ja nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala. Illan musiikista vastaa Wimme Saari

Puolitoista tuntia kestävään tilaisuuteen voi osallistua sekä paikan päällä Oulun tuomiokirkossa että verkon kautta osoitteessa www.virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tilaisuudessa huolehditaan koronaohjeiden mukaisista turvaväleistä. 


Kaaoksen keskellä toivoa 

Hammaslääketieteen lisensiaatti, terapeutti Kati Sarvela on vuosia puhunut traumatietoisuudesta, avaimesta yksilön ja yhteisön toipumiseen:  

”Trauma rikkoo keskinäisen yhteyden toinen toisiimme. Turvallisuuden kokemus avaa tämän yhteyden. Traumainformoitu työote tavoittelee yhteiskuntaa, jossa yhteisöt ja organisaatiot ovat kansalaisten turvapaikkoja”, toteaa Sarvela. 

Jukka Hautala on pohtinut kirkollisen vallankäytön ja hengellisen väkivallan rajapintoja kirkollisen päätöksenteon yhteydessä. Tärkeää on tunnistaa, mitkä ominaisuudet ja tekijät liittyvät hengelliseen vallankäyttöön ja miten ne eroavat hengellisestä väkivallasta. 

Jerusalemissa työskennellessään Hautala pohti myös uskontokuntien ja uskontojen välisen rinnakkaiselon ja sovinnon mahdollisuutta. Hän näkee uskonnollisten yhteisöjen roolin rauhan ja sovinnon rakentamisen kannalta tärkeiksi. 

 

Terve mieli terveessä yhteisössä 

Pitkään nuorisotyötä ja kriisityötä tehnyt Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala on työssään nähnyt yhteisön merkityksen nuorten hengelliselle hyvinvoinnille: 

”Nuoret ja nuoret aikuiset ilmaisevat selvästi hengellisen väkivallan kokemuksen ja osaavat sekä ovat siitä valmiita puhumaan. Turvallinen hengellinen yhteisö on sellainen, johon ei sisälly pakkoa tai pelkoa. Siellä omille epäileville ja kriittisille kysymyksille on myös tilaa ja niistä ollaan valmiita keskustelemaan”, kuvailee Mono Kuoppala. 

Antti Pentikäinen on vuosia työskennellyt rauhanvälityksen, sovinnon ja konfliktin ehkäisyn kysymysten parissa. Tällä hetkellä Pentikäinen työskentelee Yhdysvalloissa Washingtonissa George Mason UniversityssäLinkki avautuu uudessa välilehdessä sovintoprosesseja kehittävän yksikön johdossa tutkimusprofessorina. 

”Ymmärrämme tänään paremmin mielen saamia vaurioita ja miten hengellinen väkivalta voi syvästi vahingoittaa ihmistä. Siksi haluan osallistua keskusteluun ja tehdä parhaani, jotta hengelliset yhteisöt tunnistavat ilmiön ja muodostuvat turvallisiksi yhteisöiksi”, Pentikäinen kertoo.  

 

Julkaistu: 7.7.2021

Kuvassa Antti Pentikäinen, kuvaaja: Anna Tervahartiala

 

7.7.2021 10.14