Häät ja naimisiin meno Oulun ev.lut. seurakunnissa

Rakkautta kannattaa juhlia. Papin edessä tehty lupaus on kaunis sitoutumisen ele. Juhlahetkessä voi olla mukana vain pari läheistä tai paljon ystäviä ja sukulaisia. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä. Seurakunta tarjoaa jäsenilleen myös juhlatilat käyttöönsä ilmaiseksi. Lue lisää tilojen käytöstä.

Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.

Papin voi valita itse

Pappi tulee yleensä siitä seurakunnasta, jossa morsian on kirjoilla. Toisinkin voi olla. Oulussa papin voi pyytää mistä tahansa seurakunnasta riippumatta siitä, minkä seurakunnan jäsen on. Kanttori tulee puolestaan siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkiminen tapahtuu.

Papin, kanttorin ja suntion palvelukset ovat maksuttomia. Mikäli halutaan pappi tai kanttori jostakin muualta kuin Oulusta, tulee vihkiparin itse pyytää häntä. Tästä järjestelystä tulee ajoissa ilmoittaa kirkkoherranvirastoon. Tällöin mahdollisista matkakuluista huolehtii häiden järjestäjä.

Oulun seurakuntien vihkiopas sisältää käytännön ohjeita ja vinkkejä vihkipareille.

Selvitä avioliittosi esteettömyys.

Kuuntele häämusiikkinäytteitä.

 

Vihkihetket Oulun tuomiokirkossa vuonna 2016

 
13.8. klo 17.00 alken
29.10. klo 15.00 alkaen

Vihkihetkeen ei ilmoittauduta etukäteen vaan parit vihitään saapumisjärjestyksessä. Mukaan tarvitaan esteettömyystodistus, joka on hankittu viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä jommankumman vihittävän kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Lue lisää esteettömyyden selvittämisestä.

Avioliittokoulu ja parisuhteen katsastusasemat:

Tiesitkö, että...

... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.

... Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.

... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.

.... Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.

... Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.

... Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta.

... Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.

.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.

... Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.