Hautaansaatto

Arkku ja kantajat
Kuva: Sanna Krook /Kirkon mediapankki.

Kun siunaustoimituksen päätösvirsi on laulettu, noudetaan kukat arkun luota, pukeudutaan päällysvaatteisiin ja valmistaudutaan hautaussaattoon.

Arkkuhautauksessa tarvitaan kuusi kantajaa. Arkku saattaa olla yllättävän painava, mikä on otettava huomioon kantajia valittaessa. Läheisimmät kantavat arkkua pääpuolesta. Kantajien paikoista on hyvä sopia etukäteen. Siunaustoimituksen päätyttyä kantajat asettuvat arkun ympärille päällysvaatteisiin pukeutuneina. He viettävät hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneinä, jonka jälkeen he voivat laittaa hatun päähänsä. Kantoliinat asetetaan viistoon selän ja ulomman olkapään yli.

Vainaja kannetaan loppusoiton aikana jalkopää edellä kappelin edessä odottavaan saattovaunuun. Jos hautausmaa ei ole siunauspaikan välittömässä yhteydessä, vainaja kannetaan ruumisautoon. Kantajat vievät saattovaunun haudalle. Saaton kärjessä kulkevat pappi ja suntio. Arkun jäljessä seuraavat lähimmät omaiset. Kulkueessa on hyvä välttää keskustelua.

Haudalle tultaessa suntio ohjaa arkun laskemisen. Vanhan kristillisen tavan mukaan vainaja haudataan siten, että hänen kasvonsa ovat itään päin. Itä ymmärretään ylösnousemuksen suunnaksi.

Kun arkku lasketaan hautaan, miespuoliset saattajat ottavat hatun pois päästään. Kantajat ottavat hatun pois päästään laskettuaan arkun hautaan ja jäävät hetkeksi haudan äärelle. Jos siunaus toimitetaan haudalla, miehet ottavat hatun pois päästään siunaussanojen ja oman tervehdyksensä ajaksi. 

Omaiset voivat peittää haudan osittain. Asiasta sovitaan toimituskeskustelussa. Hauta peitetään kannella. Hautausmaan henkilökunta peittää haudan myöhemmin, kuitenkin saman päivän aikana. Kukkalaitteet asetetaan hautakummulle. Tervehdyksiä ei enää toisteta. Sen jälkeen voidaan laulaa virsi. Pappi voi lukea haudalla rukouksen tilaisuuden päättyessä. Lopuksi joku omaisista kutsuu saattoväen muistotilaisuuteen, jos sellainen on järjestetty.

Uurnahautaus 

Kun vainaja tuhkataan, arkku jää siunaustoimituksen jälkeen paikoilleen. Omaiset huolehtivat kukkalaitteet arkun luota joko haudalle, muistotilaisuuteen tai muualle haudattujen muistopaikalle. Kukkalaitteita ei ole mahdollista säilyttää kappelin tiloissa. Toimintatavasta on hyvä keskustella toimituskeskustelussa tai hautaustoimistossa. Sovitusta menettelystä on hyvä tiedottaa myös muille omaisille ja saattoväelle.

Tuhkan sirottelu tai uurnan maahan laskeminen tapahtuu erikseen sovittuna aikana. Varaa aika hautauspalveluista 08 3161 388/2 tai osoitteesta intio.oulu@evl.fi 

Jos tuhka aiotaan haudata tai sirotella muualle kuin hautausmaahan, tulee siihen olla maanomistajan lupa. Valtion maa-alueet sekä yleiset vesialueet kuuluvat Metsähallituksen valvonnan piiriin.  

Oulussa Toppilansaaren aallonmurtajan kupeessa on rauhallinen paikka vainajan tuhkan sirottelulle. Lisäksi kaupungin merialueen vesillä on alue, joka mahdollistaa tuhkan sirottelun. Tietoa löytyy Oulun kaupungin sivulta (vainajan tuhkan sirottelu).

Uurna luovutetaan krematoriolta vain henkilöllisyytensä todistaneelle omaiselle allekirjoitusta vastaan, ja se tulee haudata vuoden kuluessa tuhkauksesta. Uurnan luovutuksessa toimitaan hautaustoimilain mukaisella tavalla.

Uurnaa tai tuhkaa maahan laskiessa voidaan viettää papin tai maallikon johtamana rukoushetki seuraavaa kaavaa soveltaen:

  • Virsi
  • Johdanto
  • Psalmi
  • Raamatunluku
  • Puhe
  • Rukous
  • Isä meidän
  • Siunaus
  • Virsi