Evästeet
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Prikka kiertoon -hanke jatkuu uudella hankkeella. Lue uutinen 6.10.2023.
Prikka kiertoon -hanke on kehittänyt Ouluun hyötyruuan keskitetyn logistiikan toimintamallin. Prikkakeskuksen kautta kulkee noin 10 000 kg ruokaa joka viikko. Verkostossamme on yhteensä 48 ruoka-aputoimijaa, jotka jakavat kauppojen lahjoittamaa ruokaa eteenpäin kymmenissä ruokajakotilaisuuksissa viikoittain. Näiden tapahtumien kautta ruoka-apua saa noin 3000 henkilöä viikossa. Vuoden 2025 loppuun saakka kestävä Prikka Kiertoon -hanke pohjaa kerättyihin oppeihin, laajenee Oulun ympäryskuntiin sekä kehittää yhä uusia osallisuuden muotoja.
Prikka kiertoon -hankkeen näkyvin tulos on hyötyruuan logistiikkakeskus, Prikkakeskus, jonka ansiosta kaikki lahjoitettu ruoka hyötykäytetään, eikä toiminnassa synny juurikaan biojätettä. Hiukkavaarassa toimintansa aloittanut keskus muutti keväällä 2023 Kaukovainiolle. Uudessa Prikkakeskuksessa on mahdollista käsitellä ja valmistaa myös pakkaamatonta ruokaa.
”Prikka kiertoon toiminnan sydän ollut koko ajan Prikkakeskus, joka toimii alustana kaikelle muulle toiminnalle, Ensimmäisen hankkeen tärkein tavoite oli työllistäminen: logistiikkakeskuksen kautta syntyi elintarvike,- logistiikka,- ja kiertotalouden työpaikkoja erilaisilla sopimuksilla oululaisille pitkään työttömänä olleille, osatyökykyisille ja nuorille työttömille”, projektikoordinaattori Katja McQueen-Winberg hanketta hallinnoivasta Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöstä kertoo.
”Hankkeen aikana syntyi jo useita toimivia malleja ja innovaatioita, joita on hyvä lähteä vahvistamaan: meillä on esimerkiksi hienosti toimiva logistiikkakeskus, jossa sovelletaan ihan omaa monitasoisen vapaaehtoistoiminnan mallia, käytetään omia arviointityökaluja ja kerättävän tiedon mallia”, projektikoordinaattori Katja McQueen-Winberg kertoo.
Prikka kiertoon -hanke toimittaa kauppojen ylijäämäruokaa oululaisille ruoka-aputoimijoille. Klikkaa tästä siirtyäksesi Ruoka-apu.fi sivustolle.
Prikka kiertoon -ruokaa hyödynnetään myös Oulun seurakuntien tarjoamissa aterioissa, katso lista ruokailuista tästä linkistä.
Prikkakeskus
Kotkantie 3 b 1, 90250 Oulu
P. 050 566 6157
Prikkakeskuksen toimintaan liittyvät kysymykset ja tiedustelut arkisin klo 7.30-15.
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
Projektipäällikkö Suvi Kervinen, suvi.kervinen@hdl.fi, 050 328 0044
Projektikoordinaattori Katja McQueen-Winberg, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Anne Miettinen, anne.miettinen@diak.fi
Oulun Diakonissalaitos
Anna Olsen, anna.olsen@odl.fi
Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä
Tiina Jakonen, tiina.jakonen@evl.fi, 040 665 0790
Helena Merkkiniemi, helena.merkkiniemi@evl.fi, 040 587 9913
Oulun kaupunki
Teija Leinonen, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689
Katja Suhonen, katja.suhonen@ouka.fi, 040 354 7364
Diakonian aamupalan tarjoiluja
Blogi-kirjoitus 2.10.2024 Ruoka-apu on ympäristöteko
Tiedote 15.2.2024 Prikka kiertoon -ruoka-aputoiminta kasvaa ja laajenee Oulussa
Tiedote 26.1.2022: Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa
Rauhan Tervehdys 25.1.2022: Jopa 5 000 kiloa ruokaa viikossa – Hiukkavaaran logistiikkakeskuksen toiminta pääsi täyteen vauhtiin
Artikkeli Yle.fi-sivulla 20.1.2022: Hävikkiruoan jakelukeskus on kasvanut Oulussa odotettua nopeammin - ruokaa jaetaan viikottain jo tuhansia kiloja
Artikkeli Elintarvike ja terveys -lehdessä 5 /2021: Prikka kiertoon edistää elintarviketurvallisuutta hävikkiruuan logistiikassa (pdf)Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Projektikoordinaattori Iina Matikaisen blogi 23.8.2021: Projektikoordinaattori keskellä palapeliä
Hankkeen verkkosivuilleLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Tiedote 21.9.2021 Hävikkiruokatapahtuma Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa 23.9.
Tiedote 30.8.2021 Prikka kiertoon -logistiikkakeskus aloittaa toimintansa Oulussa tänään
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä