< Takaisin

Suhteellistaminen

Suhteellistamisessa kysytään parisuhteen asioiden toimivia mittasuhteita. Mikä on tärkeää ja mistä voisin luopua tai antaa myöten.  Suhteellistamalla toimien on mahdollisuus löytää uusia keinoja, vaihtoehtoja ja maailmoja jumittuneisiin, jäykkiin tai toimimattomiin asetelmiin. Suhteellistamalla voidaan jopa laukaista jumittunut tilanne!

Suhteellistamisessa suhdetta katsotaan kokonaisuudesta käsin. Ajatellaan suhteen jatkuvuutta. Voinko tässä asiassa olla epäitsekäs? Kumppaneiden ei ole pakko pitää kiinni suhteessaan omista totutuista käytännöistään, jotka voivat olla esimerkiksi lapsuuskodin perua. Ympärillä on laaja määrä uusia, hyviä ja toimivia käytäntöjä. Joustaminenkaan ei ole niin sanottu elämän ja kuoleman kysymys. Yksipuolinen sanelupolitiikka on!  Suhteellistamalla, joustaen, katsoen kokonaisuutta suhde voittaa (itsekkäästi toimien lopulta kaikki häviää). Suhteellistamalla toimien kumppania ei suljeta pois, vaan se pidetään mukana suhteessa ja yhteydessä. Tässä toteutuu myös kompromissi - olen osana meitä.
Miten toimia? Suhteellistamiselle ovat vieraita esimerkiksi toteamukset ja puhe "tästä en luovu ja piste", "tästä lähdetään". Löydätkö omista puheenparsistasi vastaavia?

Kysymyksiä yhteiselle ja omalle pohdinnalle:

  • Mitä minä voin tehdä meille?
  • Mikä on tärkeää, oleellista ja mikä vähemmän tärkeää?
  • Mitkä asiat voin laittaa sivuun tai luopua nyt, kokonaan, toistaiseksi?
  • Millä asioilla arjessa ja käytännössä voin osoittaa suhteellistamista kumppanilleni?

”Menneisyysmatkailu”

Pysähdy hetkeksi miettimään nykyistä parisuhteenne tilannetta kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä. Vastaa itsellesi, mitkä olivat mahdollisesti niitä asioita, oivalluksia, vahvuuksia ja keinoja, millä pääsitte nykyisestä tilanteesta eteenpäin? Ota ne käyttöön nyt!

Amor: ”Ekkai nää oikeesti jää menemättä sinne matsiin?”
Humor: ”Hei, näitä tulee ja kato mulla on varaa joustaa - fööst tinks fööst!”

> Seuraava teema: Sovinto