Häät
Rakkautta kannattaa juhlia. Avioliitto on yhdessä elämistä, iloitsemista ja rakastamista – syvää sitoutumista toiseen ihmiseen. Kirkollisessa vihkimisessä liitolle pyydetään siunausta Jumalalta – liittoa kannattelevat ikuiset käsivarret.
Mennään naimisiin!
Häissä voi olla mukana vain pari läheistä tai paljon ystäviä ja sukulaisia. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä. Seurakunta tarjoaa jäsenilleen myös juhlatilat käyttöönsä ilmaiseksi. Lue lisää tilojen käytöstä.
Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta.
Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.
Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä ev.-lut. kirkon jäseniä tai toinen on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen kirkkokuntaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista solmia vain siviilivihkimisenä, mutta siihen liittyvä esteiden tutkinta voidaan tehdä myös seurakunnassa.
Oulun seurakuntien vihkiopas (pdf) sisältää käytännön ohjeita ja vinkkejä vihkipareille.
Jotta voi mennä naimisiin, täytyy ensin suorittaa avioliiton esteiden tutkinta.
> Selvitä avioliittosi esteettömyys
Papin voi valita itse
Pappi tulee yleensä siitä seurakunnasta, jossa morsian on kirjoilla. Toisinkin voi olla. Oulussa papin voi pyytää mistä tahansa seurakunnasta riippumatta siitä, minkä seurakunnan jäsen on. Kanttori tulee puolestaan siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkiminen tapahtuu.
Papin, kanttorin ja suntion palvelukset ovat maksuttomia. Mikäli halutaan pappi tai kanttori jostakin muualta kuin Oulusta, tulee vihkiparin itse pyytää häntä. Tästä järjestelystä tulee ajoissa ilmoittaa kirkkoherranvirastoon. Tällöin mahdollisista matkakuluista huolehtii häiden järjestäjä.
> Tietoa uudesta etu- ja sukunimilaista, joka astui voimaan 1.1.2019
> Tietoa avioliittolaista (pdf)
> Kuuntele häämusiikkinäytteitä.
Minä nukuin, mutta sydämeni valvoi. Kuulin koputusta – rakkaani tulee!
Laulujen laulu 5: 2
Vihkihetket 2021
pe 12.2. klo 17-20 Oulujoen kirkko (varaa vihkiaika viimeistään pe 5.2.)
pe 26.3. klo 15-17 Oulun tuomiokirkko
pe 21.5. klo 15-17 Oulun tuomiokirkko
pe 10.9. klo 15-17 Oulun tuomiokirkko
pe 1.10. klo Oulujoen kirkko
pe 19.11. klo 15-17 Oulun tuomiokirkko
Oulun tuomiokirkon vihkihetkeen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan parit vihitään saapumisjärjestyksessä.
Vihkihetkeen tarvitaan mukaan esteettömyystodistus, joka tulee hankkia viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkimistä verkossa tai asioimalla Oulun aluekeskusrekisterissä (Isokatu 17). Jos kumpikaan vihittävistä ei ole Oulun ev.lut. seurakuntien jäsen, todistus haetaan jommankumman kotiseurakunnasta.
Tiesitkö, että...
... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.
... Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.
... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.
.... Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.
... Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.
... Esteidentutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta.
... Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.
.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.
... Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.