Katsomuskasvatusyhteistyö Tuiran seurakunnan alueella syksykaudella 2023 

 

Katsomuskasvatusyhteistyön yhteyshenkilöna toimii perhetoiminnanohjaaja Anu Hannula. Ilmoittautumiset ja varaukset tehdään hänelle anu.hannula@evl.fi tai 044 3161718.

Yhteistyömme perustuu opetushallituksen sekä kirkkohallituksen kumppanuuden koreihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jos päiväkodillanne on toive yhteistyömuodosta, jota sivulla ei näy, otathan yhteyttä!

Kirkkotilat oppimisen tiloina

Tutustumiskäynti kirkkoon (1.kori, yleissivistävä opetus tai 3.kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Päiväkotiryhmien on mahdollista varata kirkkotila tutustumiskäyntiä varten. Vierailulla voi tutustua kirkkotilaan joko omatoimisesti tai pyynnöstä seurakunnan varhaiskasvatuksen työntekijän ohjaamana. Vierailuun on mahdollista liittää esimerkiksi tutustumista urkuihin kanttorin ohjaamana. Kirkkotilassa on mahdollista valokuvata ja videoida. Tilan järjestäminen vierailun jälkeen esimerkiksi piirtämiselle tai omien eväiden syönnille on mahdollista. Vierailun sisältö voidaan suunnitella yhdessä kunkin ryhmän toiveen mukaan. 

Varttikonsertti (1. kori, yleissivistävä opetus)

Varttikonsertti on 15 minuutin pituinen konsertti, jossa yhdistyvät taide- ja katsomuskasvatus. Konsertissa esiintyvät seurakuntamme ammattimuusikot, kanttorit, esittäen klassista ja kansanmusiikkia eri instrumentein sekä lasten virren "Jumalan kämmenellä", johon lapset voivat halutessaan osallistua leikkien. Konsertissa tutustutaan soittimiin, musiikkiin, kirkkotilaan ja konserttietikettiin. Lopuksi on mahdollisuus jättää vieraskirjaan merkki omasta osallistumisesta. Konsertin runko on suunniteltu yhteistyössä varhaiskasvatuksen opettajien kanssa. Ilmoittautuminen konsertteihin on päättynyt. 

Kirkkomuskari (3.kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Kirkkomuskari on päiväkotiryhmille tarkoitettu musiikkihetki, joka pidetään yhdelle päiväkotiryhmälle kerrallaan. Kukin ryhmä voi varata yhden kerran syyskaudella ja yhden kerran kevätkaudella. Kirkkomuskarissa tutustutaan teemana olevaan raamatunkertomukseen laulaen, liikkuen, leikkien ja soittimia soittaen. Varattavissa olevat ajat ovat alla. Ilmoittautumiset viimeistään kaksi viikkoa ennen haluttua aikaa.

Syksyllä 2023 teemana on "Jeesus tyynnyttää myrskyn". Muskarissa lauletaan mm. seuraavia lauluja: Soivat iloisesti kirkonkellot, Pieni liekki, Siunaa askellus, Puro puhelee, Tule mukaan laivaleikkiin, Keinutaan aalloilla ja Jumalan kämmenellä.

Tuiran kirkko, Myllytie 5

  • 31.10 kello 9.30-10 - varattu
  • 31.10 kello 10.30-11
  • 28.11 kello 9.30-10
  • 28.11 kello 10.30-11

Ritaharjun seurakuntakoti, Riistatie 1

  • 9.10 kello 9-9.30
  • 9.10 kello 10-10.30
  • 20.11 kello 9-9.30
  • 20.11 kello 10-10.30

 

Joulukirkko (3.kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Joulukirkko on iloinen lasten oma jumalanpalvelus, jossa kuullaan joulun sanoma ja lauletaan joululauluja. Joulukirkko kestää noin 30 minuuttia. Ilmoittautumiset 27.10 mennessä.

  • 11.12 kello 9.30 Tuiran kirkko
  • 12.12 kello 9.30 Pyhän Tuomaan kirkko
  • 13.12 kello 9  Ritaharjun seurakuntakoti -varattu/täynnä
  • 13.12 kello 10 Ritaharjun seurakuntakoti (max.25 henkilöä)
  • 13.12 kello 11 Ritaharjun seurakuntakoti (max. 25 henkilöä)
  • 14.12 kello 9.30 Pyhän Luukkaan kappeli
  • 15.12 kello 9 Pateniemen seurakuntakoti (max. 100 henkilöä)
  • 15.12 kello 10 Pateniemen seurakuntakoti (max. 100 henkilöä)
  • 20.12 kello 9 Koskelan seurakuntakoti (max. 40 henkilöä)
  • 20.12 kello 10 Koskelan seurakuntakoti (max. 40 henkilöä)

 

Työntekijävierailut

Kirkkohetki päiväkodilla (3.kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Pyynnöstä vierailemme päiväkodilla pitämässä kirkkohetkiä. Kirkkohetkiä voi olla kerran kaudessa tai useammin syys-marraskuussa ja tammi-huhtikuussa. Lyhyt kirkkohetki sisältää kristillisen sanoman, hengellisiä lauluja ja rukousta. Sisältö suunnitellaan yhdessä päiväkodin kanssa. 

Ammattivierailut (1.kori, yleissivistävä opetus tai 3. kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Seurakuntamme työntekijöitä voi pyytää vierailemaan päiväkodilla kertomassa työstään tai luterilaisen kristillisyyden tavoista ja perinteistä. Vierailulle voi pyytää esimerkiksi papin, kanttorin, diakonin tai varhaiskasvatuksen työntekijän. Vierailu voi olla päiväkodin toiveen mukaisesti joko yleissivistävä tai uskonnollisia elementtejä sisältävä. Pyynnöt tehdään Anulle, joka etsii vierailijan.

Surun kohdatessa (4. kori, kasvu ja hyvinvointi)

Seurakunnan työntekijää voi pyytää vierailulle päiväkodin kohdatessa surun tai kriisin. Työntekijän kanssa voi keskustella, miten surutilanteissa toimitaan lasten kanssa. Työyhteisössämme työskentelee erityisesti surun käsittelyyn erikoistuneita työntekijöitä, joiden yhteystiedot saa Anulta.

 

Pikkukirkkoset Youtubessa (3.kori, uskonnolliset tilaisuudet)

Pikkukirkkoset ovat Oulun seurakuntien varhaiskasvatuksen työntekijöiden tuottamia hetkiä lapsille, joita voi katsella päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevien lasten kanssa. Katsele Pikkukirkkosia täällä.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnan tukeminen

Keskusteluhetkiä varhaiskasvatuksen henkilökunnalle (4.kori, kasvu ja hyvinvointi)

Järjestämme ajoittain keskusteluhetkiä varhaiskasvatuksen henkilökunnalle Teamsin kautta. Otamme mielellämme vastaan toiveita aiheista.

Nallen leikkiaamu Tuiran kirkolla (1.kori, yleissivistävä opetus ja 4.kori, kasvu ja hyvinvointi)

Nallen leikkiaamu pidetään yhdelle yli 3-vuotiaiden lasten päiväkotiryhmälle kerrallaan. Mukaan mahtuu 20 lasta. Tunnin kestävän leikkiaamun aikana kaksi seurakunnan varhaiskasvatuksen työntekijää järjestää lapsille kaikille sopivaa ohjelmaa, jonka aikana ryhmän opettajat voivat huoahtaa päivän kiireistä heille valmistellun tarjoilupöydän ääressä. Tila on aivan lasten tilan vieressä avoimin ovin. Lasten ohjelmassa on askartelua, satuhetki, laulutuokio, vapaata ja ohjattua leikkiä. Kukin ryhmä voi varata yhden leikkiaamun vuodessa. Leikkiaamun tavoitteena on tarjota tukea varhaiskasvatuksen opettajille työssään. Ilmoittautumiset viimeistään kaksi viikkoa ennen haluttua aikaa.

Leikkiaamuja järjestetään Tuiran kirkolla, Myllytie 5, seuraavasti:

  • 10.10 kello 9.30-10.30
  • 14.11 kello 9.30-10.30
  • 19.12 kello 9.30-10.30