Uutislistaukseen

Tarve päihdetyön tuelle kasvaa juhlapyhinä

Joulun aikaan liittyy useassa kodissa jännitys ja ahdistus perheenjäsenen tai muun läheisen päihdeongelmien vuoksi. Juhlapyhinä ongelmat korostuvat, niin perheellisten kuin yksinäisten keskuudessa. Päihdeongelmien kasvu jouluna näkyy myös Oulun seurakuntien diakoniatyössä, joka tarjoaa ympäri vuoden tukea päihdeongelmaisille muun muassa erilaisten tukiryhmien ja leirien muodossa.

Pariskunta pitelee toisiaan kädestä

Joulun aikaan päihdeongelmat kasvavat. Jaettuna taakka kuitenkin kevenee, joten esimerkiksi seurakuntien tarjoaman avun piiriin kannattaa hakeutua. Kuva: Pexels.

“Yksinäisyys ja päihdeongelmat kasvavat ja korostuvat näin joulun aikaan. Monilla ihmissuhteet ovat katkenneet päihdeongelman myötä, eikä välttämättä ole ketään kenen kanssa viettää joulua”, taustoittaa päihdetyön diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto.

Päihdetyö järjestää tällä hetkellä kolmea eri vertaistukiryhmää. Maanantaisin kokoontuu päihdeongelmaisten miesten ja naisten ryhmä ja perjantaisin naisten oma ryhmä. Huumeidenkäyttäjien omaisten ryhmä kokoontuu kaksi kertaa kuussa. 

“Ryhmät tarjoavat tärkeän kosketuksen muihin ihmisiin ja paikan missä voi purkaa mieltänsä turvallisessa ympäristössä. Toistemme näkeminen ja kuuleminen on päihdetyössä erittäin tärkeää. Vertaistuki ja toisen kannustaminen raittiuteen on toivoa antavaa. Lisäksi huumeiden käyttäjien läheiset tarvitsevat paikan, jossa he voivat kohdata toisensa tulematta arvostelluiksi”, Kianto huomauttaa.

Kianto kohtaa työssään päivittäin asunnottomia, päihde- ja huumeongelmaisia. Korona on tuonut tähänkin omat haasteensa. “Kannustan kuitenkin katsomaan tulevaan toiveikkaana. Me seurakuntien työntekijät olemme valmiita kuuntelemaan ja auttamaan ihmisiä hädässä. Kirkon ovet ovat auki apua tarvitseville.”

Lisätietoja seurakuntien tarjoamasta tuesta päihdetyössä antaa Tellervo Kianto puhelinnumerossa 040 756 4022. Myös seurakuntien kotisivuilta osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi löytyy lisätietoja. Päihdetyön tuki on luottamuksellista, maksutonta ja avointa, eikä asiakkuus edellytä kirkon jäsenyyttä.

29.12.2021 09.06