Uutislistaukseen

Tuiran Merisunnuntaissa muistellaan merellisen Oulun historiaa   

Tuiran kirkossa (Myllytie 5) vietetään sunnuntaina 12.9. Merisunnuntaita. Tapahtuma alkaa kello 10 messulla, jossa siunataan Oulun merimieskirkon vapaaehtoiset. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjolla on juhlakahvit ja tietoa merellisen Oulun historiasta. 

Tervatynnyreitä puretaan Toppilan tervahovissa Oulussa vuonna 1898. Kuva: I.K.Inha, Museovirasto/Kustannuso...

Tervatynnyreitä puretaan Toppilan tervahovissa Oulussa vuonna 1898. Kuva: I.K.Inha, Museovirasto/Kustannusosakeyhtiö Otava

Kuluvana vuonna tulee 110 vuotta siitä, kun Toppilan satamaan perustettiin merimiestupa. Emeritusprofessori Hannu Mustakallio esitelmöi merimieslähetyksen vaiheista Oulussa. Mukana on myös Oulun merimieskirkon satamakuraattori Mia Haapakorva.  Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tai verkon välityksellä osoitteessa www.virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tapahtumasta jää myös tallenne Virtuaalikirkon arkistoon. Jumalanpalvelus lähetetään myös Radio Dein ja Oulun seurakuntien verkkosivujen nettiradion kautta. 

Tuiran seurakunta on vuonna 1966 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien kantanut vastuuta Oulun merimieslähetystoiminnasta, jota nykyään kutsutaan Merimieskirkon toiminnaksi. Työllä on vielä vanhemmat juuret, sillä jo vuonna 1875 perustettiin koko maan kattava Merimieslähetysseura, jonka toiminta alkoi Oulussa kolmen vuoden kuluttua 1878. Toiminta keskittyi Toppilansalmeen, missä kaupungin ulkosatama tuolloin sijaitsi. Työ kosketti paitsi satamassa vierailevia merimiehiä myös Tervahovissa käyviä Kainuun tervavenemiehiä.  

 

Merimieskirkko palvelee ihmisiä satamatyön arjessa 

Merimieskirkon palvelut ovat vuosien saatossa monipuolistuneet ja kehittyneet. Niistä on muotoutunut suomalaisuuden, suomen kielen ja kulttuurin tukikohtia ja suomalaisten elintarvikkeiden ja muotoilun näyteikkunoita Euroopassa. Ne ovat osa maailmanlaajuista 800 ekumeenisen merimieskirkon verkostoa, jotka tarjoavat palveluita kaikille merenkulkijoille ja muille liikkeellä oleville ihmisille kansallisuuteen, alkuperään, kieleen, uskontoon tai kulttuuriseen taustaan katsomatta. 

Esimerkiksi vuonna 2018 Oulun merimieskirkollaLinkki avautuu uudessa välilehdessä kävi vierailijoita 26 eri maasta. Eniten vierailijoita kävi Filippiineiltä, Ukrainasta, Venäjältä ja Hollannista. Suomen merimieskirkon ulkomaan toimipaikoissa käy ulkomailla asuvia suomalaisia, merenkulkijoita, opiskelijoita, au paireja, rekkakuskeja, työmatkalaisia, työkomennuksella olevia, matkailijoita ja Suomen ystäviä. Satamissa satamakuraattorit ja merillä laivakuraattorit tekevät onnettomuuksia ennaltaehkäisevää työtä ja tukevat merenkulkijoiden ja laivayhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lähde: www.merimieskirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

 

Kuva: I.K.Inha, Museovirasto/Kustannusosakeyhtiö Otava

Julkaistu 7.9.2021 

Wed Sep 08 12:10:00 EEST 2021