Uutislistaukseen

Sateenkaaren värejä Kuva: Adobe Stock

Sateenkaarimessu ensimmäistä kertaa Oulun tuomiokirkossa osana Oulu Priden ohjelmaa 

26.7.2021 10.36

Oulun tuomiokirkossa vietetään sateenkaarimessua 4. elokuuta kello 18 osana kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Oulu Pridea, jonka tapahtumat levittäytyvät ympäri kaupunkia 2.–11. elokuuta.

Sateenkaarimessut ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen suunnattuja luterilaisia jumalanpalveluksia. Oulussa sateenkaarimessu järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Messun toimittavat Satu Saarinen, Kimmo Kieksi ja Oulun Setan vpj. Heidi Lehtonen. Musiikista vastaavat Petér Marosvári, Anna Haanpää-Vesenterä ja Ada Vesenterä. Toteutuksessa on mukana useita vapaaehtoisia seurakuntalaisia.  

Sateenkaarimessun jälkeen Oulun tuomiokirkon Cafe Kryptassa ja kirkkotarhassa tarjotaan kirkkokahvit. Ev.lut. seurakuntien vapaaehtoisia osallistuu myös Oulu Priden kulkueeseen sekä puistojuhlaan perheille suunnatulla Taika-Petterin ohjelmalla ja teltalla. 
”Pidän kirkon ja seurakunnan mukanaoloa Pride-tapahtumassa tärkeänä. Tapahtuma on kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma, ja tasavertaiset ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Tämä ei ole poliittinen asia eikä mielipidekysymys, vaan tässä on kyse rakkaudesta”, sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen

Oulun Malkus-ryhmä innolla mukana  

Valtakunnallinen kristillinen Sateenkaariyhdistys Malkus aloitti keväällä 2021 toimintansa myös Oulussa. Paikallisen Oulun Malkus-ryhmän jäsenet ovat isossa roolissa Oulu Priden sateenkaarimessun toteutuksessa. Malkukseen kuuluva Oulun SETA ry:n varapuheenjohtaja Heidi Lehtonen iloitsee siitä, että sateenkaarimessu toteutuu myös Oulussa:  


”Tämä on minulle henkilökohtaisesti valtavan hieno ja iso asia. Useita vuosia tätä rukoilin ja nyt se on vihdoin totta. Se merkitsee minulle erityisesti sitä, että jokainen on aidosti tervetullut kirkkoon omana itsenään. Jokainen meistä on yhtä arvokas ja kelpaa Jumalalle ja seurakunnalle juuri sellaisena kuin on.” 

Sateenkaariyhdistys Malkus on perustettu Tampereella vuonna 2014. Sen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia. Yhdistys tukee eri tahojen järjestämää hengellistä ja elämänkatsomuksellista ryhmätoimintaa ja järjestää erilaisia hengellisiä tapahtumia, kuten sateenkaarimessuja eri puolilla Suomea.   


Keväällä perustetun Oulun Malkus-ryhmän kokoontumisissa keskeistä on tutustuminen toisiin, luottamuksellinen keskustelu ja yhteinen päätöshartaus. Ryhmän toiminnan toteuttavat yhteistyössä Malkus-yhdistys, Oulun Seta ja Oulun ev.-lut. seurakunnat.   

Lisätietoja:  
Tuomiorovasti Satu Saarinen, satu.saarinen@evl.fi (HUOM! Tavoitettavissa 28.7.)  
Oulu Priden ohjelma: http://www.oulupride.fi/
Valtakunnallisen Sateenkaariyhdistys Malkuksen verkkosivut: https://www.malkus.fi/