Uutislistaukseen

Kuvassa on Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori, jotka laulavat ja kohottavat käsiään. Hilkka-Liisa Vuori (oik.) kuvailee hiljaista rukouslaulua rauhoittavaksi. Hänen ja Johanna Korhosen muodostama Vox Silentii esittää kelttirukouslauluja Pyhän Luukkaan kappelissa ensi lauantaina.

Rukouslaulu hoivaa sisintä

2.10.2018 12.48

Hiljainen rukouslaulu laskee pulssia, alentaa verenpainetta ja tyynnyttää mielen, kuvailee kyseisen laulutyypin ammattilainen Hilkka-Liisa Vuori. Rukouslaulussa viehättää sen vaikutus, jonka hän kokee hoitavaksi.

”Hiljaisessa rukouslaulussa lauletaan keskiaikaisia sävelmiä, jotka ovat hioutuneet vuosisatojen aikana. Niiden vaihtelevat tunnelmat puhuttelevat minua. Toisaalta myös Raamatun psalmeista ja evankeliumeista nousevat tekstit hoivaavat sisintä.”

Yksi rukouslaulun hoitavaksi mielletty ominaisuus perustuu sen kehossa synnyttämään resonaatioon. Sanat ovat usein latinaa ja sisältävät paljon vokaaleja, jotka resonoivat kehossa toisin kuin konsonantit.

”Rukouslaulussa vokaalit usein ikään kuin huokaistaan ulos”, kuvailee Vuori.

Hiljaisen rukouslaulun juuret ovat gregoriaanisessa laulussa, johon Vuori tutustui opiskellessaan Sibelius Akatemiassa 1980-luvulla. Kun hän perusti Vox Silentii –yhtyeen Kirsti Aution ja Johanna Korhosen kanssa vuonna 1991, hiljaisesta rukouslaulusta tuli Vuorelle hänen omien sanojensa mukaan elämäntapa, asenne ja ammatti.

Latinankielisillä rukouksilla ja psalmeilla on pitkä historia myös Suomessa, sillä niitä on laulettu keskiajalla maamme luostareissa ja kirkoissa.

”Samoja lauluja käytän nyt kursseilla mietiskelevän rukouksen välineenä. Minulle itselleni ne ovat rukouselämän perusta”, summaa Hilkka-Liisa Vuori.

 

Rukouslaulusta kiinnostuneet oululaiset pääsevät tutustumaan ensi viikonloppuna yhteen hiljaisen rukouslaulun alalajiin, kelttirukouslauluun. Hilkka-Liisa Vuori opettaa lauantaina kelttipyhimyksille osoitettuja sävelmiä kelttirukouslaulun kurssilla Pyhän Luukkaan kappelissa kello 10–14.

Illalla on luvassa Vox Silentiin konsertti, joka pidetään Pyhän Luukkaan kappelissa kello 19. Teema jatkuu vielä sunnuntaina, jolloin samassa kappelissa käynnistyy rukouslaulun kelttimessu kello 10.

 

Kuva Heikki Tuuli, teksti Marita Ahlgren.

 

Julkaistu 2.10.2018