Uutislistaukseen

Ulkoiluystävä vie happihyppelylle

Oululaisen Marja-Leena Kallelan kalenterissa on aina tärkeä meno maanantaille. Silloin ulkoiluystävänä toimiva Kallela suuntaa Lassintalon palvelukotiin ja vie ulos jonkun palvelukodin asukkaista.
Kuvassa ulkoiluystävä Marja-Leena Kallela ja Pekka.

Kallela ja hänen ulkoilutettavansa kiertelevät palvelutalon lähimaastossa, juttelevat ja palaavat jonkin ajan kuluttua takaisin. Tarkoituksena on tarjota mahdollisuus raikkaaseen ulkoilmaan muuten paljon sisätiloissa aikaa viettäville ihmisille.

”Pidän tästä, sillä olen hyvässä kunnossa ja tykkään liikkumisesta. Minulle tämä on helppoa, sillä asukkaiden kunnosta perillä olevat palvelukodin hoitajat valitsevat ulkoilutettavan ja pukevat hänet. Minun tehtäväkseni jää ulkoilu.”

Ulkoiluystävä Marja-Leena Kallelasta tuli hänen jäätyään eläkkeelle kymmenisen vuotta sitten. Hän teki pitkään yhteistyötä Tuirankartanon asukkaiden kanssa, mutta siirtyi Lassintalolle Tuirankartanon lopetettua toimintansa.

Kerran viikossa tapahtuva vapaaehtoistyö sopii Kallelalle. Ulkoiluystävän tehtävästä saa hyvää mieltä ja sen avulla voi kokea itsensä tarpeelliseksi. Kallela pitää myös siitä, ettei tehtävä ole liian sitova.

”Juttelemme ulkoilutettavien kanssa säästä ja voinnista, mutta tämä ei ole liian tuttavallista. Haluan olla hienotunteinen ja luotettava. Vaitiolovelvollisuus on minulle tärkeä asia.”

 

 

Ulkoiluystäviä kaivataan niin palvelutaloihin kuin kotona asuville ikäihmisille. Vanhustyön diakonissa Asta Leinonen Karjasillan seurakunnasta kertoo, ettei tehtävään vaadita koulutusta. Tärkeintä on luotettavuus ja aito kiinnostus ikäihmisen kohtaamiseen.

Alkuun pääsee ottamalla yhteyttä oman alueensa diakoniatyöntekijään, joka haastattelee tehtävästä kiinnostuneen ja saattaa ulkoiluystävän ja ulkoilutettavan yhteen.

”Eräs vanhus kuvasi kerran ulkoiluystävää ihmiseksi, jonka käsikynkkään voi luottaa, kun oma askel horjuu. Se oli osuvasti ja kauniisti sanottu.”

 

Kuvassa ulkoiluystävä Marja-Leena Kallela ja Pekka, joka lähtee usein mukaan kävelylle. (kuva Marita Ahlgren)

 

Julkaistu 13.2.2018.

13.2.2018 08.19