Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja ulkomailla

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 4.2. koko maassa ja jatkuu 1.5. saakka. 
 
Joidenkin ihmisten elämässä herkkuruuat jäävät haaveeksi

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.  60 % keräyksen tuotosta menee kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun, 20 % vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

Suomessa vuoden 2018 keräysvaroin tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

 
Arkienkeleitä katukuvassa perjantaina 9.2.

Joka kevät Yhteisvastuun tuhannet vapaaehtoiset arkienkelit lähtevät liikenteeseen keräyslippaiden ja -listojen kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Kerääjien joukkoon kutsutaan kaikkia, jotka haluavat antaa aikaansa hädänalaisten hyväksi.

Oulun ev.lut. seurakunnissa kerääjäksi voi ilmoittautua jumalanpalvelusten jälkeisissä starttitapahtumissa  sunnuntaina 4.2. tai ottamalla yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään. Karjasillan kirkossa (Nokelantie 39) on lisäksi erillinen Yhteisvastuu-ilta torstaina 1.2. kello 18. Perjantaina 9.2. lipaskerääjiä näkyy katukuvassa tavallista enemmän, sillä silloin on kaikkien Oulun seurakuntien  yhteinen keräyspäivä.

Kaikki Oulun Yhteisvastuu-tilaisuudet sekä yhteystiedot löytyvät osoitteesta:  www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu .

 

Yhteisvastuu-keräys tulee lähelle tapahtumien kautta

Keräyksen aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia eri puolilla Oulua. Starttipäivänä 4.2. kello 15 Tuiran seurakunnan kanttorit musisoivat perinteiseen tapaansa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi Pyhän Tuomaan kirkossa Puolivälinkankaalla (Mielikintie 3).  Samana päivän iltana kello 18.30 Kastellin kirkolla (Töllintie 38) on runoista ja musiikista koostuva Runeberg-ilta. Lauantaina 10.2. kello 13 lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila alustaa Myllyojan seurakuntatalolla (Koivumaantie 2) aiheesta Lapset ja köyhyys.  Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Myllyojan Martat huolehtivat kahvituksesta, jonka tuotto menee Yhteisvastuukeräykseen.

 

Kaikki Oulun Yhteisvastuu-tilaisuudet sekä yhteystiedot löytyvät osoitteesta:  www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu .
Valtakunnallinen sivusto: www.yhteisvastuu.fi

 

--------------------------------------------------------------------------------

Tiedote/Kirkon viestintä 29.1.2018
Yhteisvastuu 2018: Jokaisella on oikeus riittävään ravintoon

 

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi. Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla.


Suomessa 470 000 ihmisen tulot eivät riitä kohtuullisen vähimmäiskulutukseen. Pienikin yllättävä poikkeama arjessa voi syöstä elämän raiteiltaan ja ihmisten on tehtävä mahdottomalta tuntuvia valintoja esimerkiksi laskujen maksun, terveydestä huolehtimisen tai ruokaostosten välillä.

 

Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Ruoan saanti ei ole mahdollista sotien tai jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa neljä miljoonaa ihmistä on paennut sisällissotaa kesästä 2016 lähtien, osa maan sisällä ja osa naapurivaltioihin. Kyseessä on Afrikan suurin pakolaiskriisi sitten Ruandan kansanmurhan. Sotatila on aiheuttanut maassa akuutin ruokakriisin, joka ei osoita laantumisen merkkejä. Perheet eivät pääse viljelmilleen, tuotteita ei saada kuljetettua myyntiin ja ruoan hinta on kohonnut pilviin. Yli miljoona eteläsudanilaista on paennut Ugandaan, jossa valtavalle ihmismäärälle on vaikea taata humanitaarisia vähimmäistarpeita, ja ruoka-annoksia on puolitettu jo kahdesti.

 

"Suomessa olemme jo vuosikymmenten ajan joutuneet katselemaan pitkiä leipäjonoja. Yleisin leipäjonoihin ja ulkopuoliseen ruoka-apuun pakottava syy on perusturvan riittämätön ostovoima. On kansallinen häpeä, että kaikkein huono-osaisimpien jokapäiväisestä arjesta selviytyminen on kiinni hyväntekeväisyydestä", sanoo Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.

 

"Nälkä ei ole väistämättömyys, joka kohtalon tavoin lankeaa joidenkin ihmisten osaksi. Kysymys on ongelmasta, joka voidaan ratkaista. Ruokaa maailmassa on riittävästi ja sitä voidaan saada kaikille. Kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa on oikeus hyvään elämään ja ihmisarvoon. Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Ilman ruokaa kukaan ei selviydy", keräyksen 2018 esimies, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen muistuttaa.

 

Hätäapua nälkäisille

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään avustuksia esimerkiksi sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

 

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toi-meentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. 60 % keräyksen tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Yhteisvastuu tv:ssä

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus Elimäen kirkosta lähetetään Yle TV1:ssä sunnuntaina 4.2. klo 10.00.Tasavallan presidentti avaa yhteisvastuukeräyksen Yle TV1:ssä 4.2. kello 12.00.

Yhteisvastuun tv-dokumentit suomalaisten, vaikeita elämäntilanteita läpikäyneiden ja ruoka-apua saaneiden ihmisten sekä Etelä-Sudanin pakolaisten arjesta katsottavissa 4.2. alkaen, yhteisvastuu.fi.
 

Yhteisvastuu somessa: #yhteisvastuu, #ruokatrendit2018.

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 

Julkaistu 30.1.2018


 
 

 

30.1.2018 10.29