Uutislistaukseen

Kiirastorstaina Oulussa käynnistyy neljätoista messua samalla kellonlyömällä – kirkot puetaan lopuksi mustaan

Kello 19 käynnistyvät messut kuvastavat Jeesuksen vangitsemista. Tunnelma näkyy alttarilla, josta viedään koristeet messun lopuksi ja alttari peitetään mustalla liinalla. Kaikki kirkkotekstiilit vaihdetaan mustiin. Osaa kiirastorstain messuista voi seurata myös verkossa.

Oulujoen kirkon alttari, joka on peitetty mustalla kankaalla. Valot on sammutettu. Alttarin edessä on pöytä...

Oulujoen kirkossa näytti vuonna 2023 kiirastorstain messun päätteeksi tältä. (kuva Harriet Urponen)

Oulun seurakunnat järjestävät 14 messua kiirastorstai-iltana 28. maaliskuuta. Kello 19 käynnistyy messu Pyhän Andreaan, Karjasillan, Kastellin, Oulunsalon, Oulujoen, Tuiran, Pyhän Tuomaan, Yli-Iin, Ylikiimingin, Kiimingin ja Haukiputaan kirkossa sekä Maikkulan kappelissa, Pateniemen seurakuntakoti Ankkurissa ja Oulun tuomiokirkossa.

Oulun tuomiokirkossa saarnan pitää piispa Jukka Keskitalo. Useita messuja voi seurata verkon kautta.

Kiirastorstaina messuja on runsaasti päivän kristillisen merkityksen vuoksi. Kyseinen päivä on ajankohta, jolloin ehtoollista vietettiin ensimmäistä kertaa. 

Kiirastorstain iltamessu poikkeaa monesta muusta messusta sen erilaisen päättymistavan vuoksi. Oulun tuomiokirkossa messun toimittava Matias Leskinen kuvailee tilaisuutta vaikuttavaksi, sillä kaikista kirkkovuoden messuista se sisältää eniten symboliikkaa.

– Tilaisuus sisältää suuria tunteita, sillä se kuvastaa Jeesuksen vangitsemista. Messun lopussa alttarilta viedään koristeet pois ja alttari peitetään mustalla liinalla. Kaikki kirkkotekstiilit vaihdetaan mustiin ja viimeinen virsi lauletaan ilman säestystä, kertoo Leskinen. 

Leskisen mukaan Oulun tuomiokirkon kiirastorstain messussa on kaksinkertainen määrä osallistujia tavallisen sunnuntain jumalanpalvelukseen verrattuna. Sitäkin suositumpia ovat pääsiäisyön messut, jotka käynnistyvät kirkoissa lauantaina kello 23.

Pääsiäisviikolla eli hiljaisella viikolla Oulun kirkoissa on hartauksia ja jumalanpalveluksia jokaisena iltana. Ne ja muut pääsiäisen ajan tilaisuudet löytyvät Oulun seurakuntien pääsiäissivustolta.

19.3.2024 12.40