Uutislistaukseen

Apu perheelle on luurin päässä

Tuiran, Karjasillan ja Oulujoen seurakunnilla on lapsiperheille tarkoitettu puhelinpalvelu. Perhetoiminnanohjaajalle voi soittaa pienissä pulmissa ja suurissa murheissa.

Lapsiperheiden puhelinpalvelu Teija Kokko_Marita Ahlgren.jpg

Perhetoiminnanohjaaja Teija Kokko vastaa lapsiperheiden puheluihin Tuiran seurakunnassa. (kuva Marita Ahlgren)

Kun perhetoiminnanohjaaja Teija Kokon puhelin soi maanantaisin, luurin päässä olevalla vanhemmalla voi olla sydämellään mitä tahansa. Tuiran seurakunnan perheille tarkoitetulla puhelinajalla keskustellaan kaikenlaisista lapsiperheitä koskettavista asioista.

– Yksi voi olla uupunut vauvan öisestä valvomisesta, toinen miettiä miksi lapsi tai nuori ei syö ja kolmas tuntea huolta toimeentulosta, kertoo Kokko keskustelunaiheista. 

Tuiran seurakunta aloitti perheille suunnatun puhelinpalvelun kolmisen vuotta sitten. Päivystyksestä vastaava Kokko on huomannut sen tulleen tarpeeseen. 

– Minulle soittavat paitsi vanhemmat, myös perheen jaksamisesta huolestuneet isovanhemmat. Yhteydenottamista helpottaa, ettei soittajan tai viestin lähettäjän tarvitse kertoa henkilöllisyyttään. 
 

Tuen puute uuvuttaa

Oulun seurakunnilla lapsiperheiden puhelinpalvelua on Tuiran lisäksi Oulujoella ja Karjasillalla. Oulujoen seurakunnassa viesteihin vastaava Tom Pajukangas kertoo yhteydenottojen koskevan arkisia asioita. 

– Moni on uupunut, sillä pienten lasten hoitaminen kuormittaa. Osalla perheitä ei ole lähellä lainkaan tukiverkostoa. 

– Lapsiperhearki esitellään usein kiiltokuvamaisena, vaikka arki menee monesti verkkareissa väsymyksen siivittämänä. Lisäksi puolison kanssa voidaan keskustella kovastikin vastuun jakamisesta ja mahdollisuudesta omaan aikaan, perhetoiminnanohjaaja sanoo. 


Keinoja etsitään yhdessä

Väsyneenä ihminen ei välttämättä näe ratkaisuja tilanteeseensa. Teija Kokko ja Tom Pajukangas sanovat, että heidän tehtävänsä on auttaa keinojen etsimisessä.

– Yhdellä puhelinsoitolla eivät kaikki asiat ratkea, mutta jokin voi mennä eteenpäin, sanoo Pajukangas.

– Moni toteaa puhelun päättyessä olon helpottaneen. Niin pientä pulmaa ei olekaan, etteikö yhteyttä kannattaisi ottaa, rohkaisee Kokko.


Lapsiperheiden puhelinpäivystys:
Tuiran seurakunta ma klo 13–18 (puhelut ja viestit p. 050 534 7477)
Karjasillan seurakunta ti klo 13–16 (puhelut ja viestit p. 040 574 7109)
Oulujoen seurakunta to klo 9–11 (viestiä WhatsAppilla p. 044 788 4127)

8.3.2023 13.39