Uutislistaukseen

Kaksi naista pitää toisiaan kädestä, lähikuvassa näkyvät vain kädet ja hieman jalkoja.

”Henkilökohtainen usko voi olla myös sateenkaari-ihmiselle elämän tärkein asia” – Oulu Pride -viikolla on mahdollisuus osallistua hengellisiin tapahtumiin

25.7.2022 09.21

Oulun tuomiokirkkoseurakunta ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke järjestävät Oulun Pride -viikolla perjantaina 5.8. keskustelutilaisuuden, jossa käsitellään sateenkaari-ihmisen elämää vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä.  

Tilaisuudessa omista kokemuksistaan kertovat Samuel Jyrinki, Demian Seesjärvi ja Inkeri Kinnunen. Tilaisuuden juontajana toimii Meri-Anna Paloniemi.  

Voimavaraksi-hankkeen hankekoordinaattori Riku Karppisen mukaan teemasta on syytä keskustella, sillä hänen kokemuksensa mukaan homoseksuaali voi jäädä lestadiolaisessa yhteisössä yksin.  

– Itse tunsin itseni vääränlaiseksi, mutta en uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Vuosien prosessoinnin jälkeen lopulta hyväksyin homouteni ja kerroin siitä muille.
 
Karppisen mukaan sateenkaari-ihmisten hengellisyyttä ei oteta aina riittävän vakavasti. 

–  Meitä sateenkaari-ihmisiä syntyy kaikkiin hengellisiin yhteisöihin, ja me omaksumme niissä yhteisön hengellisen opetuksen. Henkilökohtainen usko voi olla myös sateenkaari-ihmiselle elämän tärkein asia, Karppinen muistuttaa. 

Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke pyrkii vaikuttamaan siihen, että hengelliset yhteisöt olisivat turvallisia ympäristöjä myös sateenkaari-ihmisille.  

Oulu Pride keskustelutilaisuus perjantaina 5.8. klo 18–20 Vanhassa pappilassa aiheella ”Millaista on elää sateenkaari-ihmisenä vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä?”. Tule kuulemaan kokemusasiantuntijoiden kertomuksia. Voit seurata keskustelutilaisuutta myös Sateenkaariyhdistys Malkuksen Youtube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
 

Pride-viikolla myös Sateenkaarimessu ja puistojuhlassa lapsille Taika-Petteri ja Jakke Jääkarhu

Sateenkaarimessu pidetään keskiviikkona 3.8 klo 18–18.45 Oulun tuomiokirkossa. Messussa ovat mukana Jenna Utriainen, Kimmo Kieksi, Arpad Kovacs sekä Sateenkaaripelimannit; Maria Häkkinen (laulu ja kitara), Laino Jylhänniemi (alttoviulu) ja Osmo Hakosalo (laulu ja viulu). Messun jälkeen on kirkkokahvit Cafe Kryptassa ja/tai kirkkotarhassa. 

Oulu Pride puistojuhla järjestetään lauantaina 6.8. klo 14–19 Hollihaan puistossa, jossa Oulun tuomikirkkoseurakunta on mukana Taika-Petterin ja Jakke Jääkarhun kanssa klo 15.45–16.