Selkeällä kielellä

Lähes kaikilla tiiviisti keskenään toimivilla porukoilla on oma tapansa puhua. Täysivaltaiseksi jäseneksi pääsee, jos oppii kommunikoimaan muiden tavoin. Tämä pätee harrasteryhmissä, oli sitten kyse talvikalastajista tai tietyn automerkin vannoutuneista faneista, mutta myös yhteiskunnan virallisissa elimissä. Porukassa voi toimia hallitsemalla kulloisen kielen. 

Uskon asioiden ilmaisut ovat joskus vaikeasti ymmärrettäviä. Niitä pitää opetella niin kuin vieraan kielen sanoja. Jotkut ilmaisut esiintyvät tavallisessa puhekielessä vain harvoin, kuten esimerkiksi pääsiäisenä käytetyt sanat ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Ne ovat keskeisiä sanoja kristittyjen yrityksessä kuvata Jeesuksen merkitystä. 

Ristiinnaulitseminen ja ylösnouseminen sisältävät asioita, joilla ilmaistaan historiallisen Jeesus Nasaretilaisen viimeisiä vaiheita. Hän kuoli roomalaisella teloitusvälineellä, ristillä. Kuoleman jälkeen Jeesus ei jäänyt tutuksi vainaaksi, jota muisteltiin, vaan hän alkoi elää seuraajiensa uskonelämässä. Näillä sanoilla ilmaistaan myös laajempia merkityksiä: Jumalan tarttumista koko ihmiskunnan elämään. Sanot viittaavat Jumalan toimintaan, joka avautuu uskon välityksellä.  

Perjantaina on Suomen kielen päivä. Suomi on monille meistä äidinkieli, mutta käyttämämme sanat saattavat rajata joitakin ulkopuolisiksi. Harrasteryhmässä kannattaa olla valmis selittämään asioita uusin sanoin. Julkisia aiheita tulee käsitellä selkeällä kielellä. Seurakunnassa pitää puhua ymmärrettävästi, vaikka sanoilla on monia merkityksiä. Mikael Agricolan esimerkki rohkaisee käyttämään kieltä, joka ei sulje, vaan avaa mahdollisuuksia myös muille.
 

Ilkka Mäkinen,
Oulujoen seurakunnan kirkkoherra

 

Blogikirjoitus on julkaistu myös Forum24-lehdessä.

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Oulujoen seurakunta
Hintantie 89
90650 Oulu

Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja