On aika paastota

Kristillinen paasto on oman tilan kyselemistä Jumalan edessä. Naapurin synneistä ei parannusta kannata tehdä. Ja kuitenkin juuri nyt on vaikutettava presidentti Vladimir Putiniin, jotta Venäjä vetäytyisi Ukrainasta. Ev.lut. kirkkomme kaikkien kymmenen piispan paastovetoomus alleviivaa: ”Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan”. 

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén otsikoi viime vuoden marraskuussa ”Kyllä hyviksiä riittää, mutta tarvitsemme de Klerkejä” (HS 14.11.2021). Sirénin kolumnissa Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk (k. 11.11.2021) on esimerkki pahiksesta, josta löytyi jotain hyvää, vaikka hänestä ei koskaan tullut virheetöntä. Berliinin muurin murruttua ja Neuvostoliiton hajottua De Klerk vihdoin, vuosia jatkuneiden Etelä-Afrikkaan kohdistettujen kansainvälisten pakotteiden nöyrryttämänä taivutti maansa valtapuolueen hylkäämään apartheidin. Eteläinen Afrikka välttyi totaaliselta hukkumiselta tuleen ja vereen. De Klerk sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993. 

”Suurimmat syntiset saattavat useinkin tehdä liian vähän ja liian myöhään. Silti juuri heidän muutosvoimansa voi olla tulevaisuudellemme ratkaisevampaa kuin se, kuinka oikeamielisiä sinä ja minä mahdollisesti olemme”, kirjoittaa Sirén. Hän toteaa, että ”muutosvoimaa on ihmisissä, jotka huomaavat olevansa väärällä puolella historiaa”. 

Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan hyvän ja pahan raja ei kulje ihmisten välillä, vaan ihmisten sisällä. Jeesus kehottaa meitä mielenmuutokseen (kreikaksi metanoia). Uskonnon kielellä metanoia on hieman epäonnistunut suomennos, parannuksen tekeminen. Toivotonta tapausta ei ole. Jumalan armolla on hämmästyttävä voima murtaa ankarinkin syyn ja seurauksen laki. 

Juhani Lavanko
Karjasilllan seurakunnan kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 23.3.2022.