Mitä järkeä on rukoilla rauhaa?

Hyökkäys Ukrainaan herättää pelkoa ja huolta, myös omasta turvallisuudestamme. Kirkot ovat järjestäneet mahdollisuuksia hiljentyä ja rukoilla. Tulevina sunnuntaina rukoillaan edelleen kärsivällisesti rauhan puolesta. 

Joku voi kysyä, eikö rukoilemisen sijaan pitäisi toimia. Näin on tapahtunutkin. Tilanne on saanut ihmiset liikkeelle, halutaan auttaa. 

Rauhan puolesta rukoileminen ei tarkoita vääryyden hyväksymistä. Kyse ei ole naiivista väkivallan tai voimakkaamman oikeuden hyväksymisestä vain, jotta saavutettaisiin rauha. Oikea rauha tarkoittaa aina oikeudenmukaisuuden toteutumista. 

Rukous on teko, joka muuttaa maailmaa. Se muuttaa sinua ja minua. Se saa toimimaan rauhan puolesta, ei sinisilmäisesti, vaan oikeutta puolustaen. Rukous muuttaa maailmaa. Ensin itseä. Kokeilepa, mikä seuraus on sillä, että rukoilet hänen puolestaan, jota et voi sietää tai jota pelkäät. Rukous voi antaa rohkeuden toimia.

Lopulta rukoillessamme rauhaa, luotamme, että kaikki on meitä paljon vahvemman käsissä. Hänen, joka on suurempi kuin meidän pelkomme ja huolemme.

Niilo Pesonen, kirkkoherra
Tuiran seurakunta

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 9.3.2022.
 

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Tuiran seurakunnan seurakuntaneuvosto: Puheenjohtaja