Lepoa aivoille

Television Perjantai-ohjelmassa käsiteltiin pari viikkoa sitten aivojen kokemaa stressiä. Aivoinfarktin sairastanut toimittaja Nicholas Wancke totesi, että nykyinen työelämä laittaa aivot lujille. Se tuuttaa impulsseja jatkuvalla syötöllä. Samalla se vaatii uusien systeemien opettelua. Ihmiset viettävät helposti myös vapaat hetkensä älylaitteiden seurassa. Ne jatkavat samaa ärsykkeiden tykitystä, mitä työtehtävissä kohdataan. Etätyö, maailmanlaajuiset yhteydet ja kaikkialle tunkeutuva mediavirta pitävät huolta, että hiljaista hetkeä ei ole, ellei sitä itse tietoisesti luo. Vaikka työviikko on periaatteessa viisipäiväinen, päälle vyöryvät virikkeet pitävät ihmisen koko ajan suoritusmoodissa. 

Raamatun ajan viisaat rajasivat työn kuormitusta toteamalla, että tee työtä kuutena päivänä viikossa, mutta seitsemäntenä pysy erossa työstäsi (2.Moos 23:12). Samaan lepopäiväperinteeseen liittyvä sunnuntai ei ole vain hölläämistä. Se on pikemminkin tietoista lepoa. Siihen sisältyy irtiotto muiden päivien raatamisesta, niin että se tarjoaa vastapainon työpalavereille ja projekteille, mutta myös älylaitteiden kuntoanalyyseille. 

Yhden päivän erottaminen viikon muista päivistä ohjaa ottamaan vastaan. Lepo ei ole vain voimien keräämistä, vaan se tarjoaa ihmiselle mahdollisuuden uudistua. Pyhäpäivän jumalanpalvelus on kohtaamispaikka, jossa Jumala itse puhuu meille ja me hänelle. Kun ihminen on hissukseen, niin silloin hän kuulee paremmin. Ja vauhdin pidon pysäyttänyt näkee ympäristönsä syvemmin. Ja samalla aivot saavat tarvitsemaansa lepoa. 

Ilkka Mäkinen,

Oulujoen seurakunnan kirkkoherra

 

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 16.2.2022.

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Oulujoen seurakunta
Hintantie 89
90650 Oulu

Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja