Oulun ev.lut. seurakuntien podcastit 

Ajatuskumppani-podcasteissa levollisia ajatuksia syksyn pimeyteen

 

Oulun seurakuntien Ajatuskumppani-podcasteissa tuodaan levollisuuden ja kohtuullisuuden näkökulmaa arkeen loka- ja marraskuun aikana. Ajatuksia vaihtavat pastori Päivi Jussila ja Oulun seurakuntien tiedottaja Mervi Päivärinta.  Sarjan ensimmäinen osa kuullaan Radio Deissä keskiviikkona 16.10. kello 15.15 ja uusintana Oulun alueella sunnuntaina 20.10. kello 11.45.

Marraskuun loppuun asti keskiviikkoisin ja sunnuntaisin jatkuvissa ohjelmissa kuullaan ajatuksia hitaudesta, yksinolosta, vapaudesta, hiljaisuudesta, vanhenemisesta ja ikävystymisestä.

 

Osa 1 Joutilaisuus 

Osaammeko nauttia ei-minkään-tekemisestä? Miksi alituinen touhuaminen on hyve? Onko joskus parempi jättää vähemmän tärkeät asiat tekemättä, jotta saisi tärkeimmät asiat tehtyä.

 

 

Osa 2 Hitaus

Hitaus ei ole yhteiskuntamme arvoasteikolla kovin korkealla. Työelämässä asioita mitataan yhä enemmän numeroina ja hitaudesta sakotetaan. Ei ihme, että tämän ilmiön vastavoimaksi on noussut kansainvälinen Slow-liike, joka kannustaa hitaaseen elämäntapaan. 
Mitä hidas elämäntapa vaatii ja mitä se voisi antaa? Ehkäpä hivenen huumorinpilkettä ja armollisuutta elämäämme. 
 

 

Osa 3: Yksinolo


Ihmisen elämä on rimpuilua seuran kaipuun ja yksityisyydentarpeen välillä. Molempia kuitenkin tarvitaan. Mitä eroa on yksinäisyydellä ja yksinololla ja voiko ihminen olla itsensä parasta seuraa? 

 


Osa 4: Vapaus
 

Onko olemassa todella vapaata ihmistä? Ihminen voi rakentaa itselleen vankilan silloinkin, kun hänen olisi mahdollista olla vapaa. Persoonallisuuden lisäksi myös elämänhistoria vaikuttaa ihmisen käsitykseen omista rajoistaan.
 

 

Osa 5: Hiljaisuus

Hiljaisuutta kaivataan, mutta toisaalta sitä myös paetaan. Sanat ja äänet eivät ole koko totuus. Tästä kertoo muun muassa ajanlaskumme alkuajoilta juontava sanonta Jumala on hiljaisuus.

 

 

Osa 6: Vanheneminen 

 
Vanheneminen tarkoittaa sitä, että on suostuttava luopumaan, jotta voisi saada tilalle jotakin uutta. Yhteys toisiin ihmisiin korostuu omien voimien hiipuessa. Miksi vanheneminen ja voimien väheneminen on kulttuurissamme tabu?
 
 


Osa 7: Ikävystyminen
 

Some-aikakaudella elämästä halutaan rakentaa mielenkiintoinen kokonaisuus, jota riittää kerrottavaa muillekin. Mutta ajoittain ikävystyminen nostaa päätään. Miten siihen pitäisi suhtautua? 
 

 

Osa 8 Joulutunne
 

Ajatuskumppanin kahdeksannessa eli viimeisessä osassa pohditaan jouluun liittyviä tunteita. Joulu on tunteiden ristiaallokkoa, sillä ihmiset kohdistavat jouluun erilaisia odotuksia. Vaadimmeko joululta ja itseltämme liikaa? Kadonnutta joulutunnetta metsästävät Päivi Jussila ja Mervi Päivärinta Oulun evankelisluterilaisista seurakunnista.