Uutislistaukseen

Tuhkakeskiviikko aloittaa pääsiäiseen kestävän paastonajan 

Keskiviikkona 2.3. vietetään tuhkakeskiviikkoa, joka merkitsee kristillisessä perinteessä pääsiäistä edeltävän paastonajan alkamista.

Mies saa kirkon alttarilla tuhkaristin otsaansa. Taustalla loistava kattokruunu.

Tuhkaristi piirretään otsaan tuhkakeskiviikon jumalanpalveluksessa. Kuva: Sanna Krook/Kirkon kuvapankki

Päivä on saanut nimensä tuhkan sirottelemisesta pään päälle, mikä on katumuksen ja parannuksen vertauskuva. Jo keskiajalla oli tapana, että katuvat ottivat kirkoissa otsaansa tuhkalla piirretyn ristinmerkin katumuksensa näkyväksi merkiksi. Tämä perinne on alkanut yleistyä viime vuosina uudelleen. 

Oulussakin tuhkakeskiviikon jumalanpalveluksiin osallistuvat voivat halutessaan ottaa tuhkamerkin otsaansa. Jumalanpalvelukset toimitetaan kello 18 Pyhän Tuomaan kirkossa ja kello 19 Karjasillan, Tuiran, Haukiputaan ja Oulunsalon kirkoissa sekä Oulun tuomiokirkossa. 

Lisäksi kello 18  Oulun tuomiokirkossa saa kantaesityksensä tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin katoavaisuutta kuvaava soolotanssiteos Tomusta taivaanrantaan. Teoksen visuaalisen ilmeen ja teknisen toteutuksen takana on vahvaa oululaista osaamista. Puvustuksesta vastaa Outi Räsänen ja visuaalisesta ilmeestä taiteellinen tuottaja Anne-Maria Haapala. Valo- ja äänisuunnittelu on Matti Niemen käsialaa. Esitykseen on vapaa pääsy, halutessaan voi ostaa 15 euron hintaisen käsiohjelman.  


Ekopaaston teemana on metsä


Tuhkakeskiviikkoa vietetään aina laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona ja siitä alkaa pääsisäissunnuntaihin saakka kestävä 40 arkipäivän mittainen paastonaika. 

Nykyaikana paastolla voi olla monta muotoa ja entistä enemmän keskitytään henkiseen hyvinvointiin ja rauhoittumiseen. Paastonaika voi myös olla pyrkimystä yksinkertaiseen elämäntyyliin. Kiireisen arjen keskellä voi pysähtyä miettimään, mikä on itselle tärkeää ja mitä epäolennaista voi siirtää syrjään.  

 

Kirkon valtakunnallinen sivusto Ekopaasto.fi antaa tukea henkilökohtaiseen paastoon ympäristönsuojelun näkökulmasta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vastuullisuuteen ja näin vahvistamaan luontosuhdettamme tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta. Tänä vuonna Ekopaaston teemana on metsä. Kampanjan verkkosivuilla julkaistaan metsäteemaisia blogeja, artikkeleita, videoita ja mini-podcasteja.

 

Julkaistu 21.2.2022 

 

 

 

21.2.2022 16.09