Uutislistaukseen

Oulun tuomiokirkossa tanssitaan tomusta taivaanrantaan

Soolotanssiteos Tomusta taivaanrantaan saa kantaesityksensä Oulun tuomiokirkossa tuhkakeskiviikkona 2.3. kello 18.

Mustavalkoinen kuva tanssiteoksesta Tomusta taivaanrantaan. Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindst...

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström tulkitsee Oulun tuomiokirkon Taivaanranta-maalauksen päähenkilön tarinan. Kuvaaja: Jo Jackson.

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström tuo tanssitaideteoksellaan eläväksi Oulun tuomiokirkossa sijaitsevan Taivaanranta -maalauksen keskushahmon tarinan. Ylikiiminkiläisen Sampo Kaikkosen maalaama Taivaanranta – Divine Horizon -teos julkistettiin syyskuussa 2020. Maalaus herättää ajattelemaan, missä kulkee elämän ja kuoleman raja, ja millaisina täältä lähdemme.   

”Tanssiteoksen synty on aina mysteeri. Minulla oli onni löytää Kaikkosen maalaus. Taulun nainen alkoi kertomaan minulle tarinaansa, ja vastata kysymyksiini. Haluan tanssitaiteilijana peilata tätä dialogia teoksessani”, kuvailee Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström, joka on esittänyt monia historiallisia naisia aiemmissa teoksissaan.  

Tomusta taivaanrantaan -tanssiteoksen visuaalisen ilmeen ja teknisen toteutuksen takana on vahvaa oululaista osaamista. Puvustuksesta vastaa Outi Räsänen ja visuaalisesta ilmeestä taiteellinen tuottaja Anne-Maria Haapala. Valo- ja äänisuunnittelu on Matti Niemen käsialaa. Esitykseen on vapaa pääsy, halutessaan voi ostaa 15 euron hintaisen käsiohjelman.  


Tuhkakeskiviikko muistuttaa katoavaisuudesta
 

Tuhkakeskiviikosta alkaa pääsiäistä edeltävä paastonaika. Tanssitaideteos ja sen jälkeen alkava tuhkakeskiviikon iltakirkko johdattavat pääsiäiseen asti kestävään 40 päivän paastoon.  

”Tuhkakeskiviikkona korostuu mielenmuutos ja elämän suunnan pohdinta. Tanssiteoksen jälkeen alkavassa iltakirkossa voi vastaanottaa tuhkaristin otsaansa. Se symboloi katumusta, mutta kertoo myös alkuperästämme. Olemme maan tomusta tehtyjä ja maan tomuun palaamme. Sampo Kaikkosen työssä kuvataan ”tavallisen ihmisen lähtö”. Teos kuvaa olomuotomme muuttumista, pyhää prosessia, joka tapahtuu ihmissilmiltä piilossa. Samoja teemoja käsittelee myös tämä ainutlaatuinen tanssiteos, joka  muistuttaa paastonajan alkaessa meitä katoavaisuudestamme, kuvailee tuomiorovasti Satu Saarinen.  

Tänä vuonna Oulun palosta tulee kuluneeksi 200 vuotta. Vuoden 1822 palossa suuri osa kaupungista paloi tuhkaksi, myös kirkko. Nykyisen kirkon paksut kiviseinät ovat ainoat osat, jotka ovat jäljellä palossa tuhoutuneesta, vanhasta kirkosta. 

”Ihmisen rakennelmat, turvaverkot, talot ja tavarat ovat lopulta nekin kuin tomua ja tuhkaa. Merkittäviä, mutta kuitenkin alttiina katoamaan ”kuin uni aamun tullen”, kuten kaiken rakentajatkin”, pohtii tuomiorovasti Saarinen.  

 

 

Tuhkakeskiviikkona 2.3. Oulussa järjestetään tanssiteoksen lisäksi useita iltakirkkoja, joiden ajankohdat löytyvät tapahtumakalenterista

 

Julkaistu 15.2.2022, päivitetty 16.2.2022 Taivaanranta-maalauksen julkistuksen ajankohta.

 

15.2.2022 10.41