Uutislistaukseen

Kynttilät syttyvät pyhäinpäivänä rakkaiden muistoksi 

Pyhäinpäivänä 6. marraskuuta kynttilämeri syttyy hautausmaille, kun omaiset vievät rakkaidensa haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta. Kirkoissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia.

Kynttilöiden valo kertoo iänkaikkisen elämän toivosta.

Kynttilöiden lämpöä Oulun hautausmaalla Intiössä. Kuvaaja: Sanna Krook

Oulussa muistohetkiin voi osallistua kello 18 alkavissa iltakirkoissa Puolivälinkankaalla Pyhän Tuomaan kirkossa sekä Oulujoen, Oulunsalon, Karjasillan, Haukiputaan, Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin kirkoissa. Oulun tuomiokirkossa tilaisuus alkaa jo kello 15.

Oulun hautausmaalla sijaitseva Intiön kappeli on avoinna pyhäinpäivänä kello 12–16. Aulassa on mehutarjoilu ja paikalla on sairaalasielunhoidon työntekijöitä ja vapaaehtoisia.  Kello 15 kappelin isossa salissa järjestetään hartaushetki.  

 

Konsertteja ja Perheiden pyhäinpäiväpolku  

Pyhäinpäivän aikaan järjestetään myös tasokkaita musiikkitilaisuuksia, jotka ovat osa Oulun seurakuntien Kirkkomusiikkiviikkoa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja joissakin voi halutessaan ostaa käsiohjelman.

Pyhäinpäivän aaton sävelhartaus alkaa Oulunsalon kirkossa perjantaina 5.11. kello 19. Mukaan pääsee myös osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.Linkki avautuu uudessa välilehdessä W.A. Mozartin Requiem soi Oulun tuomiokirkossa samana iltana 5.11. kello 20. Pyhäinpäivänä lauantaina 6.11. kello 20 Oulun tuomiokirkossa kuullaan toinenkin kirkkomusiikin helmi Rossinin Pieni messu, joka lähetetään myös verkossa www.virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.   

Sunnuntaina 7.11. kello 15–16.30 erityisesti pikkuväkeä kutsutaan Lämsänjärven leirikeskukseen Perheiden pyhäinpäiväpolulle. Polun varrella on tehtäviä tunteista, surusta ja kuolemasta lapsen tasoisesti. Lapsille annetaan yllätyspussukat ja tapahtumassa on myös pientä tarjoilua.
 

Kaikissa Oulun seurakuntien järjestämissä tapahtumissa huolehditaan terveysturvallisuudesta Oulun kaupungin voimassa olevien koronarajoitusten ja -suositusten mukaisesti.  

 

 

 

 

Lisätietoja pyhäinpäivästä (Lähde: www.pyhainpaiva.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä   

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kuolleiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.  

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.  

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. 

 

Julkaistu 5.11.2021
 

Fri Nov 05 14:28:00 EET 2021