Uutislistaukseen

kuvassa on kastejuhlassa vauva, jota pidellään sylissä. Hänen yllään ovat kädet siunaamassa ja pöydällä hän... Hautajaiset, kastejuhlat ja vihkiäiset pidetään koronariskin vuoksi nyt pienimuotoisesti enintään 10 henkilön läsnä ollessa.

Kirkolliset toimitukset pidetään pienimuotoisesti  

2.4.2020 14.45

Hautajaisia, kastejuhlia ja vihkimisiä järjestetään tällä hetkellä pienimuotoisesti Oulun ev.lut. seurakunnissa. Toistaiseksi niitä suositellaan järjestettävän enintään kymmenen henkilön läsnä ollessa. Kuitenkin, jos hautajaisissa lähiomaisia on enemmän, vieraiden määrässä voidaan hieman joustaa.  Uusimpien ohjeistusten mukaan vainajien näyttö ennen hautaan siunaamista ei ole mahdollista.

Kastejuhlia ja vihkimisiä pidetään edelleen, mutta niissä noudatetaan 10 hengen osallistujarajaa tiukemmin. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan Niilo Pesosen kokemuksen mukaan myös normaalioloissa pieni vihkitilaisuus on kaunista, kun paikalla on ainoastaan vihittävä pari, pappi sekä todistajat. 

Kastejuhlia Pesonen viettäisi tällä hetkellä kodin sijaan seurakunnan tiloissa, jos niiden pitämistä ei ole mahdollista siirtää. 

– Seurakunnan tiloissa on yleensä enemmän tilaa hajaantua kuin kotona olohuoneessa, hän muistuttaa.  

Perinteisesti hautajaiset ovat painottuneet loppuviikkoon, mutta nyt suositellaan hautajaisten pitämistä myös alkuviikolla. 

– Koska saattoväen määrää on rajoitettu lähiomaisiin, kannattaa miettiä siunaustilaisuuden ajankohdaksi muitakin arkipäiviä kuin perinteistä perjantaita ja lauantaita, kertoo Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi

Hautaan siunaamisia järjestävien kannattaa olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse omaan seurakuntaan. 

– Oulussa hautauksiin liittyviä tapahtumia, kuten hautauksia, uurnan laskuja tai luovutuksia on viikoittain keskimäärin 38. Suurin osa näistä keskittyy Intiöön, kertoo Vuontisjärvi. 

Intiössä on myös mahdollista olla kaksi hautajaistilaisuutta yhtä aikaa sekä pienessä että isossa salissa, joilla on yhteinen aulatila, joten saattoväkien välille on mahdollista tulla kontakteja. Vuontisjärvi kehottaakin muistamaan, että hautajaisiin tultaisiin täysin terveinä ja välttämään lähikontakteja hautajaisseurueiden välillä. 

Niilo Pesonen kertoo, että käytännössä omaisten kanssa on neuvoteltu hyvässä yhteisymmärryksessä saattoväen määrästä. Keskustelut hautajaisjärjestelyistä käydään puhelimitse eikä kasvokkain, kuten tavallisesti.  

– Papit eivät pääsääntöisesti nyt osallistu muistotilaisuuksiin ja moni muistotilaisuus on siirretty syksyksi. 

Siunaustilaisuuden jakaminen verkossa läheisille on myös mahdollista omaisten omilla laitteilla. Silloin kannattaa kysyä jo siunaamista sopiessa, onko tallentaminen tai lähettäminen mahdollista. Kuvaamisen käytännön järjestelyistä kuvaajan on myös hyvä sopia tarkemmin papin kanssa.