Uutislistaukseen

Kuvassa Oulu-avun kauppakärryn näköinen tunnus, jossa on punainen sydän, jonka alla kaksi palloa ja sivussa... Oulu-avun vapaaehtoiset tavoittelevat puhelimitse oululaisia vanhuksia lähiaikoina.

Oulun seurakunnat mukana Oulu-avussa 

31.3.2020 14.29

Oulun kaupunki, Oulun ev.lut. seurakunnat ja useat järjestöt ovat aloittaneet yhdessä Oulu-avunLinkki avautuu uudessa välilehdessä.  Aluksi Oulu-avussa tavoitellaan puhelimitse yli 80-vuotiaat oululaiset asukkaita ja arvioidaan heidän tilanteensa.

Oulu-apuun kuuluu vanhusten tilanteen kartoittamisen ohella myös ruoka- ja asiointiapua, neuvontaa sekä keskusteluapua ja psyykkistä tukea. Oulu-avun nimissä soittavat eivät kysele puhelimessa esimerkiksi henkilötunnuksia tai pankkitunnuksia, eivät edes alaoven koodia. Jos tällaisia kysytään, silloin soittaja ei ole liikkeellä rehellisellä asialla.

Tavoitteena on saada henkilökohtainen yhteys puhelimitse yli 80-vuotiaiden ikäryhmään kuuluviin. Laitoshoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa asuville ei soiteta. Jos vanhukseen ei saada yhteyttä soittamalla, hänen tilanteensa tarkistaa Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysviranomaiset.  

Seurakunnista puhelurinkiin on nimetty noin sata työntekijää ja vapaaehtoista soittajaa, kertoo Oulun seurakuntien yhteyshenkilönä toimiva lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä seurakuntatyön erityispalveluista. Soittaja voi olla seurakuntayhtymän työntekijän lisäksi Oulun kaupungin, Höyhtyän Välkkeen tai vanhusneuvoston edustaja.   

Soittokierroksen jälkeen perustetaan eri puolille kaupunkia toimintapisteitä, joista suurin osa on asukastuvilla. Avustustyötä tekevät työparit, josta toinen on kaupungin työntekijä ja toinen seurakunnasta. Avun toimittavat perille järjestöt, seurakunnat tai kaupunki. Alkuvaiheessa jaetaan EU-ruokakasseja, jotka tulevat SPR:n kautta. 

Ensimmäisen vaiheen jälkeen Oulu-apu laajennetaan 70 vuotta täyttäneisiin oululaisiin sekä vähävaraisiin ja lapsiperheisiin.

Oulun seurakuntien Oulu-apu-sivusto on osoitteessa https://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/oulu-apu

Oulun kaupungin Oulu-apu sivusto on osoittessa https://www.ouka.fi/oulu/apu

 

Julkaistu 31.3.2020