Vietä tunnelmalliset pop up -häät Oulun tuomiokirkossa tai Seelarissa

15.8.2019 10.02

Kuvassa on nainen ja mies kirkossa alttarin edessä. Alttarilla on myös pappi. Kuva: Sanna Krook

Häiden juhlinta on siirtynyt viime vuosikymmeninä alkukesästä yhä enemmän loppukesän puolelle. Oulussa voi viettää pop up -häät elo-syyskuun vaihteessa joko Oulun tuomiokirkossa perjantaina 30.8. kello 15–17 tai Seelarissa torstaina 5.9. kello 17.30–19 (Kahvila Poiju, Puomitie 12).

Oulun tuomiokirkon Vihkihetkeen ei ilmoittauduta etukäteen, vaan parit vihitään saapumisjärjestyksessä. Sen sijaan Seelarin Vihkihetkeen tulee ilmoittautua pastori Olavi Mäkelälle vähintään viikkoa aikaisemmin: olavi.makela@evl.fi, p. 040 7636 488.

Vihkihetkien päätteeksi seurakunta tarjoaa vihkipareille kakkukahvit. Seelarissa ilta jatkuu vielä rakkauslaulujen tunnelmissa kello 19.00. Illassa toimii laulattajana duo Iida-Maria & JP, johon kuuluvat Iida-Maria Palosaari ja Jukka-Pekka Pulkkinen. Vihkitoimitus ja juhlakahvit ovat maksuttomia.

Vihille tahtovien tulee tuoda mukanaan esteidentutkintatodistus, joka on hankittu viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkimistä osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/esteidentutkinta tai asioimalla Oulun aluekeskusrekisterissä (Isokatu 17). Jos kumpikaan vihittävistä ei asu Oulussa, esteiden tutkinta pyydetään oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Vihkipari voi kutsua tilaisuuteen läheisiään todistamaan vihkihetkeä, mutta tarvittavat kaksi todistajaa löytyvät myös seurakunnan puolesta. Oulun tuomiokirkossa järjestetään Vihkihetki myös 22.11.

Jotain lainattua morsiamelle Domista

Juhlapukeutumiseen saa apua Dom second hand -putiikista. Sieltä on mahdollista lainata morsiuspukuja, kenkiä ja huntuja häihin. Oulun ev.lut. seurakuntien ylläpitämä Dom sijaisee Vanhan pappilan vintillä (Asemakatu 6, käynti sisäpihalta). Dom on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18.

Esteidentutkintatodistuksen saa myös verkossa

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä ev.-lut. kirkon jäseniä. Kirkollinen vihkiminen on mahdollista myös silloin, kun toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan ja toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen.

Ennen naimisiin menoa on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Todistuksesta tulee käydä ilmi kirkollisen vihkimisen edellytykset. Pyynnön avioliiton esteiden tutkinnasta voi tehdä verkossa osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/esteidentutkinta. Palvelu edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla. Esteiden tutkinnan voi hoitaa myös asioimalla Oulun aluekeskusrekisterissä (Isokatu 17).

Esteiden tutkintaa tulee pyytää viimeistään 7 arkipäivää ennen vihkimistä. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta todistuksen antamisesta.

« Uutislistaukseen