Uutislistaukseen

Messias-oratorio soi helatorstaina Karjasillan kirkossa

Karjasillan kirkossa kuullaan helatorstaina 30.5. kello 16 ainutlaatuinen kirkkokonsertti: Oulun Karjasillan seurakunta ja Siilinjärven seurakunta toteuttavat yhteistyössä G. F. Händelin Messias-oratorion. Esitys kuullaan ensimmäisen kerran Siilinjärven kirkossa 25. toukokuuta. 
Cantio Laudis -kuoro

Cantio Laudis esiintyy Karjasillan kirkossa keväällä 2019. Kuva: Enni Pöyskö

Molemmissa konserteissa esiintyvät Oulun Karjasillan seurakunnan Cantio Laudis -kuoro ja Oulun Kamariorkesteri sekä solistit kuorokapellimestari Olli Heikkilän johdolla. Solistiosuuksista vastaavat sopraano Marjaana Kaisto, sopraano Sanna-Mari Muta, sopraano Viena Yrjänä, altto Sirkka Rautakoski, tenori  Ossi Jauhiainen ja basso Joose Vähäsöyrinki.

Konsertti kestää väliaikoineen kaksi ja puoli tuntia ja siihen on vapaa pääsy. Halutessaan voi ostaa kymmenen euron hintaisen käsiohjelman. 

 

G. F. Händelin vuonna 1741 säveltämä Messias-oratorio on yksi luterilaisen kirkkomusiikkiperinteen merkittävimpiä säveltaideteoksia, ja se on säilyttänyt elinvoimaisuutensa läpi vuosisatojen. Teoksen teksti on kokonaisuudessaan Raamatusta, ja sävellyksen alkuperäinen tehtävä oli puolustaa kristinuskoa. Oratorion tunnetuin kohta on toisen osan päättävä Halleluja-kuoro. Kerrotaan, että Lontoon ensiesityksessä maaliskuussa 1743 kuningas Yrjö II nousi voimakkaan liikutuksen valtaamana spontaanisti seisomaan Hallelujan sävelten alkaessa soida. 

 

Esiintyjinä kirkkomusiikin taitureita

Cantio Laudis -kuoro on nuorekas 54 laulajan sekakuoro, joka on reilun kymmenen toimintavuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa maamme eturivin kuorojen joukossa. Kuoro rikastuttaa Oulun seurakuntien musiikkielämää esiintymällä jumalanpalveluksissa ja juhlatilaisuuksissa sekä järjestämällä omia konsertteja.

Vuosien varrella Cantio Laudis on esittänyt useita keskeisiä kirkkomusiikkiteoksia, kuten J. S. Bachin Johannes- ja Matteus-passiot ja Jouluoratorion sekä J. Brahmsin Ein Deutches Requiemin. Lisäksi kuoro on kantaesittänyt muun muassa Antti Heikkilän säveltämän ja Niilo Rauhalan sanoittaman Pietari-pääsiäisoratorion. Kuoron taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut Olli Heikkilä. 

 
Olli Heikkilä toimii myös Oulun Kamariorkesterin taiteellisena johtajana yhdessä konserttimestari Antto Vanhalan kanssa. Vuonna 1987 perustetussa Oulun Kamariorkesterissa soittaa Oulun kaupunginorkesterin muusikoita sekä Oulun konservatorion opettajia ja opiskelijoita. Omien konserttiensa lisäksi orkesteri esiintyy yhteistyössä eri kuorojen kanssa, ja toiminnan painopiste on kirkollisessa musiikissa.  


Siilinjärveläistä väriä yhteensä 75 henkilön toteuttajajoukkoon tuovat solisteista sopraano Marjaana Kaisto ja tenori Ossi Jauhiainen sekä urkuri Vesa Kajava. Myös teoksen cembalistina toimiva Juha Soranta on lähtöisin Siilinjärveltä.  

 

Julkaistu 21.5.2019


 

21.5.2019 12.56