Uutislistaukseen

Yli-Iin sankarihautausmaahan kohdistui ilkivaltaa torstaina

Oulun seurakuntayhtymän ylläpitämällä Yli-Iin sankarihautausmaalla kaadettiin torstaina 16.5. yksi sankarihautausmaan muistomerkeistä.  Lisäksi maahan kiinnitettyjä kukkamaljakoita oli kaadettu yhteensä 19 hautamuistomerkin luota.
Yli-Iin sankarihautausmaa

Ilkivallan jäljet on korjattu Yli-Iin sankarihautausmaalla. Kuva: Katja Reimaa

Sankarihaudoille oli asetettu sinivalkoisia krysanteemeja sunnuntaina vietettävän valtakunnallisen Kaatuneiden muistopäivän vuoksi. Ilkivalta oli tapahtunut illalla kello 18 jälkeen. 

Ilkivallan jäljet on nyt korjattu ja sankarihautausmaa on saatu entiseen asuunsa kukka-asetelmia myöten. Kaadettuun hautamuistomerkkiin ei tullut vaurioita. Ilkivallasta tehdään rikosilmoitus ja tapauksen tutkiminen jatkuu poliisin toimesta.

Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi pahoittelee tapahtunutta: 

”Hautarauhan rikkominen on aina hyvin loukkaavaa vainajien omaisia kohtaan. Sankarihautausmaalla tapahtuvan ilkivallan kohdalla on kyse myös itsenäisen Suomen vapauden symbolin häpäisemisestä".

 

Suomen sankarihautausmailla järjestetään sunnuntaina 19.5. Kaatuneiden muistopäivän juhlallisuuksia. Kaatuneiden muistopäivä on kaikissa Suomen aluetta ja/tai suomalaisia koskettaneissa sodissa tai muissa taisteluluonteisissa toimissa tai rauhanturvaamistehtävissä kaatuneiden sekä taistelujen aikana ja niiden päättymisen jälkeenkin kuolleiden, kuten teloitettujen ja vankileireillä menehtyneiden muistoksi vietettävä päivä.  Päivän vietto perustuu puolustusvoimien ylipäällikkö Carl Gustaf Emil Mannerheimin päiväkäskyyn, joka hän antoi talvisodan jälkeen keväällä 1940. 

 

Julkaistu 17.5.2019

 

17.5.2019 14.26