Simon Kyreneläinen -näytelmä vie Jeesuksen kärsimystien tapahtumiin

3.4.2019 15.54

Hannu Kangas ja Saana Eskelinen esiintyvät pääsiäisnäytelmässä Simon Kyreneläinen, joka saa ensi-iltansa Tu... Hannu Kangas ja Saana Eskelinen esiintyvät pääsiäisnäytelmässä Simon Kyreneläinen, joka saa ensi-iltansa Tuiran kirkossa keskiviikkona 17.4.2019 kello 19. Kuva: Kirsi Schali

Tuiran kirkossa (Myllytie 5) voi tulevana pääsiäisenä seurata Simon Kyreneläisen matkaa Jerusalemiin, missä hän joutuu kantamaan Jeesuksen ristiä Via Dolorosan kärsimystiellä. Viime vuonna ensiesityksensä saanut Simon, ristinkantaja -monologi on muokattu tänä keväänä kahden näyttelijän esitykseksi.

Uudistettu näytelmä saa ensi-iltansa keskiviikkona 17.4.2019 klo 19. Muut esitykset ovat pitkäperjantaina 19.4. klo 19, lauantaina 20.4. klo 17 ja 19 sekä pääsiäispäivänä 21.4. klo 15. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy. Käsiohjelma maksaa viisi euroa.

Näytelmä pohjautuu Tuiran seurakunnan nuorisotyönohjaajan Terhi-Liisa Sutisen käsikirjoitukseen, ja sen on ohjannut Tuukka Myllymäki. Sutinen ja Myllymäki olivat toteuttamassa myös Inri-musikaalia, jota esitettiin Tuiran kirkossa pääsiäisviikoilla vuosina 2016 ja 2017.

Simonin tuntoja tulkitsee näyttelijä Hannu Kangas, kuten viime vuonnakin. Hänen rinnallaan nähdään Saana Eskelinen vuoroin vaimon, sotilaan ja Simonin ystävän, Ananias-nimisen fariseuksen rooleissa. Molemmat esiintyjät toimivat välillä myös kertojina.

”Käsikirjoitus on laitettu viime vuodesta monella tapaa uusiksi: sen rakennetta on muutettu, uusia kohtauksia kirjoitettu ja uusia henkilöhahmoja tuotu näyttämölle. Edelleen kerromme kuitenkin pääsiäisen tapahtumista päähenkilömme Simonin silmin”, Sutinen sanoo.

Käsikirjoitusidea lähti alun perin liikkeelle pohdinnasta, mitä mahtoi ajatella mies, joka vedettiin kantamaan Jeesuksen ristiä pilkkaavan väkijoukon keskeltä. Raamatussa hänet on kuvattu vain muutamalla lauseella. Käsikirjoitusta on kehitetty yhdessä näyttelijöiden kanssa, ja lopputuloksena Simon Kyreneläisestä on rakennettu monikerroksinen hahmo.

Näytelmä on saanut pääroolin esittäjän Hannu Kankaan pohtimaan, onko ihminen loppujen lopuksi muuttunut viimeisen 2000 vuoden aikana. Hän näkee Simonin varakkaana bisnesmiehenä, joka lähtee viettämään pääsiäistä Jerusalemiin, missä hän tekee myös kauppoja.

”Hän ratsastaa kaupunkiin kamelilla, kun suurin osa ihmisistä kävelee sinne. Jerusalemissa hän näkee ihmisten silmistä pahuutta, mutta myös hyvyyttä, jolloin inhimillisyys ja rakkaus voittavat hänessä ahneuden."

Ohjaaja Tuukka Myllymäki toivoo, että näytelmä toisi kirkkoon niitäkin ihmisiä, jotka eivät yleensä siellä käy. Hänen mukaansa esityksessä on tulkinnanvaraa, joten se tarjoaa katsojalle mahdollisuuden pohtia, mihin kohtaan tarinaa itse sijoittuu.

 

Julkaistu 3.4.2019
 

« Uutislistaukseen