Uutislistaukseen

Bachin kantaattikonsertti vie aikamatkalle barokin aikaan

Sunnuntaina 24.2. kello 18 Pyhän Tuomaan kirkossa (Mielikintie 3) kuullaan barokin ajan säveliä Johann Sebastian Bachin kantaattikonsertin merkeissä. 
Sekakuoro Tuike

Sekakuoro Tuike tulkitsee kantaattikonsertin Pyhän Tuomaan kirkossa sunnuntaina 24.2. Kuvaaja: Talvikki Ritola

Konsertissa esitetään yksi Bachin tunnetuimmista ja arvostetuimmista kantaateista Christ lag in Todes Banden. Konsertin ohjelmistoon kuuluu myös muuta barokin ajan musiikkia. Teoksen esityskieli on saksa, käsiohjelmasta löytyvät suomennokset. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 5€. 


Kantaattikonsertissa esiintyvät sekakuoro Tuike johtajanaan Raakel Pöyhtäri ja Oulunsalo Ensemble -kamariorkesteri johtajanaan Sinikka Ala-Leppilampi.  Lisäksi kantaattia ovat tulkitsemassa solistit Virve Karen (sopraano), Anu Arvola (altto),  Tuomo Rahko (tenori), Antti Ukura (basso) sekä Katri Sippola uruissa. 


”Kantaattikonserttia on suunniteltu ja harjoiteltu syksystä lähtien. Tuike-kuoro on esittänyt teoksen kerran aiemmin, mutta tällä kokoonpanolla sitä ei ole aiemmin esitetty”, kertoo teoksen johtava Tuiran seurakunnan kanttori Raakel Pöyhtäri.  

 

Kantaatit ovat Bachin vähemmän tunnettua tuotantoa 


Kantaatit ovat laulajille ja orkesterille sävellettyjä moniosaisia teoksia, jotka koostuvat lauluista eli aarioista, kuoro-osista ja instrumentaaliosista. Lutherin pääsiäisvirtenä tunnettu virsi on kokonaan kantaatin runkona ilman muita tekstilisiä. Kantaatti on siten seitsemän koraalivariaation sarja, jossa kuoron säkeistöjen lomaan sijoittuvat solistiset tai duettosäkeistöt.  

 

Bachin 1700-luvun alussa säveltämä kantaatti on yksi vanhimmista teoksista hänen kokonaistuotannossaan. Bachin säveltämistä yli 300 kantaatista on säilynyt hieman yli 200 nykypäivään. Suurin osa Bachin kantaateista on hengellistä musiikkia ja ne liittyvät luterilaiseen kirkkovuoteen. Julkaistu 18.2.2019 

18.2.2019 10.32