Uutislistaukseen

Yhteisvastuu 2019 käynnistyy - Oulun seurakunnat kutsuvat yrityksiä ja yhteisöjä mukaan auttamaan

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Yhteisvastuukeräys tukee tänä vuonna lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Keräys käynnistyy sunnuntaina 3.2. koko maassa ja jatkuu 1.5. saakka. 
Yhteisvastuukeräys 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta

Oulussa vietetään kaikkien seurakuntien yhteistä keräyspäivää torstaina 7.2.  Silloin Yhteisvastuun arkienkeleitä voi nähdä liiveineen ja lippaineen joka puolella kaupunkia. 

 

Tapahtumien ja tempausten lisäksi oululaiset kokoavat voimansa kaikkien seurakuntien yhteisen Koulu kaikille –haastekampanjan merkeissä. Haasteen laittavat ensimmäisinä liikkeelle Pörhön Autoliike, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Oulun ensi- ja turvakoti.  Kampanja jatkuu maaliskuun loppuun saakka.  Yritykset ja yhteisöt voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu ja haastaa samalla muitakin osallistumaan nuorten tulevaisuuden rakentamiseen. 
 

”Nykyisin vastuullisuus on yrityksille erityisen tärkeää. Haluamme tarjota yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden kantaa yhteiskuntavastuutaan ja osoittaa eettiset arvonsa”, tiivistää kampanjaidean kehittäjä Karjasillan seurakunnan keräyspäällikkö Jorma Viitala. Hän toivoo, että haasteeseen tarttuisivat niin isot kuin pienet toimijat.  


Koulutus on satsaus parempaan tulevaisuuteen meillä ja muualla 

 

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa. Joka kymmenes suomalaislapsi elää pienituloisessa perheessä. 

Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia. Yhteisvastuukeräyksen paikallinen osuus kohdennetaan Oulussa suoraan apua tarvitseviin perheisiin Oulun ev.lut. seurakuntien diakoniatyön kautta. 

 

Maailman katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille, jotka ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen paetessaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä taitoja.

 

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.  Avun vievät perille Kirkon Ulkomaanapu (60 % keräystuotosta), Kirkon diakoniarahasto ja paikallisseurakuntien diakoniatyö (molemmat 20 % keräystuotosta).

 

Tiedote 29.1.2019

 

Yhteisvastuu 2019: Nuorella on oikeus opiskella


Tiedote/Kirkon viestintä
Julkaistu: 29.01.2019


Koulutus avaa ovia – mutta sen puute sulkee niitä. Suomessa kaikilla ei enää ole varaa toivomiinsa toisen asteen opintoihin, mutta ilman koulutusta töitä on vaikea saada. Myös maailman hauraimmissa maissa köyhyys on suurin este koulunkäynnille. Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Keräys käynnistyy sunnuntaina 3.2.2019.

Suomessa noin 120 000 lasta ja nuorta kasvaa pienituloisessa perheessä. Monen nuoren kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta tai oppikirjoja.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen paetessaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy.

Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa, karjanhoitoa sekä lasten ja nuorten koulunkäyntiä, kun perheet joutuvat muuttamaan veden ja tuoreen laidunmaan perässä. Koulutus luo uusia toimeentulomahdollisuuksia haastavissa olosuhteissa.

”Koulutuksen ulkopuolelle jääminen ja unelmien kuoleminen on syvä yksilön tragedia, mutta se on myös merkittävä taloudellinen haaste koko yhteiskunnalle. Meidän on saatava perustuslain 16 § toteutumaan, eikä varattomuus saisi olla yhdenkään nuoren kouluttautumisen esteenä”, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.

”Niin Suomessa kuin katastrofien keskellä yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, millaisia mahdollisuuksia erityisesti nuorille annetaan. Ottamalla heidät huomioon rakennamme tulevaisuutta”, Lapuan piispa Simo Peura muistuttaa.

Apua opiskeluvälineiden hankintaan

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua Kirkon diakoniarahaston kautta esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa. Lisäksi diakoniarahaston avustuksilla tuetaan taloudellisesti eri syistä vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

 

Yhteisvastuukeräyksen valtakunnalliset sivut 


 

29.1.2019 10.16