Uutislistaukseen

Joulu saa Lean laulamaan

Joululaulut ovat ympäröineet oululaisen Lea Törmäsen jo muutaman viikon ajan kotona, töissä ja harrastuksen parissa. Hän kaivaa esille punakantisen joululaulukirjansa jo marraskuun puolivälissä ja antaa sävelten soljua.
Kuvassa Lea Törmänen nojaa kyynärpäällä ikkunalautaan, jolla palaa joulukynttelikkö.

Joululaulut, kynttilät ja valot tuovat Lea Törmäselle joulun tunnelman.

”Tykkään fiilistellä kotona, polttaa kynttilöitä ja laulaa. Kuuntelen joululauluja Spotifysta ja Jouluradiosta ja etsin YouTubesta eri versioita samasta laulusta.”
Työpaikalla vanhusten palvelutalossa tunnelmoinnista pääsevät osalliseksi myös asiakkaat. Hoitotilanteissa joululaulun luikauttava Törmänen saa monen laulamaan mukana. Joskus tuttu melodia on pääsylippu muistisairaan ihmisen maailmaan.
”On ihanaa, kun heille tulee laulun myötä mieleen hyviä muistoja.”
Viihdekuoro Ouluttarissa Lea Törmänen saa laulaa sydämensä kyllyydestä muiden laulun ystävien kanssa. Tänä vuonna kuoro on jo ehtinyt viedä joululaulutervehdykset joihinkin palvelukoteihin. Kun kuorolla on joulukonsertti, harjoittelu aloitetaan varhain syksyllä.


Suomen Lähetysseura ja Oulun seurakunnat järjestävät Oulussa lukuisia Kauneimmat joululaulut –tapahtumia. Viime joulun alla neljässä tilaisuudessa käynyt Törmänen aikoo ehtiä jälleen mukaan, sillä hetki on perinteisesti yhteistä aikaa hänelle, lapsuudenystävälle ja ystävän pojalle, Törmäsen kummilapselle.
”Tapahtuman jälkeen juomme aina pullakahvit yhdessä.”
Tunnelman ollessa katossa pienet virheetkään eivät haittaa. Taannoin Kauneimmissa joululauluissa Tulkoon Joulu –laulua kajauttaessaan Törmäsellä lipsahti ”kohtaat Vapahtajan” –sanojen tilalle ”kohtaat rakastajan”.
”Siitä riittikin sitten riemua useampaan otteeseen”, sinkkunainen nauraa.


Joulun ajaksi Lea Törmänen suuntaa edellisvuosien tapaan kotikonnuilleen Sallaan. Edessä oleva juhla on ensimmäinen ilman alkuvuodesta menehtynyttä isää. Päivät vietetään silti entiseen tapaan sukulaisten luona vieraillen.
”Aattoillan hartaudessa laulan Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis.”

 

Kuva ja teksti: Marita Ahlgren

 

Julkaistu 4.12.2018.

4.12.2018 12.28