Uutislistaukseen

Kiimingissä juhlitaan urkuja konsertin merkeissä

Lauantaina 17.11. kello 18-20 vietetään Kiimingissä seurakuntakeskuksen (Kirkonniementie 6) urkujen 10-vuotisjuhlia. 
Kiimingin_urut_10v_L.jpg

Eerik Ohtamaa, Elias Niemelä ja Risto Ainali juhlistavat konsertillaan 10-vuotiaita Kiimingin urkuja.

Konsertissa esiintyy  kolme taitavaa kiiminkiläistä urkuria; aikanaan aloitteen urkujen rakentamisesta tehnyt kirkkomusiikin lehtori Risto Ainali, konserttiurkuri Elias Niemelä ja nuori huippulahjakas opiskelija Eerik Ohtamaa. Konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachin, Franz Lisztin ja ranskalaisen romanttisen musiikin säveltäjien teoksia. Konserttiin on vapaa pääsy, halutessaan voi ostaa käsiohjelman ja kakkukahvit viiden euron yhteishintaan. 

 

Risto Ainali on diplomiurkuri ja urkujensoiton opettaja, joka on myös tehnyt runsaasti sävellyksiä, suurimpina suuret kuoro- ja soitinteokset Luukas-passio ja Augsburgin tunnustus-oratorio. Kiimingissä Ainali  soittaa muun muassa Bachin Passagaglian ja Lisztin Bachin kunniaksi säveltämän B-A-C-H Fantasian.  

 

Urkuvirtuoosina tunnettu Elias Niemelä aloitti uransa Risto Ainalin oppilaana ja on erityisesti mieltynyt esittämään ranskalaista romantiikkaa ja uruille sovitettuja orkesteriteoksia. Hän soittaa konsertissa muun muassa Bachia ja Joseph Bonnetin konserttivariaatiot. 

 

Konsertin kuopuksella 17-vuotiaalla Eerik Ohtamaalla on takanaan urkuopintoja Oulun konservatoriossa jo 5 vuotta ja hänen nykyisenä urkuopettajanaan toimii Christian Ahlskog. Ensimmäisen urkukonserttinsa Eerik Ohtamaa soitti marraskuussa vuonna 2016. Kiimingin konsertissa häneltä kuullaan muun muassa Franz Liszt´n laaja urkuteos Weinen Klagen Sorgen Zagen

  


Kiimingin urut edustavat varhaisromanttista suuntausta 


Kiimingin seurakuntakeskus rakennettiin 1990-luvun alussa ja siihen saatiin tilava ja akustisesti erinomainen sali, josta tuli oitis oiva konserttipaikka. Koska Kiimingin kirkko ei akustisesti eikä urkujen osalta tyydyttänyt konserttien järjestäjiä, 2000-luvun alussa ryhdyttiin Risto Ainalin esityksestä suunnittelemaan urkujen rakentamista saliin. Monien vaiheiden jälkeen Sotkamon urkurakentajien rakentamat urut otettiin käyttöön 26.10.2008. 

Soinnillisesti urut edustavat varhaisromanttista suuntausta, mutta uruilla voidaan hyvin esittää eri aikojen musiikkia aina barokista (1500-luvulta) nykyaikaan. 18-äänikertaisten urkujen erikoisuus on urkukaapin päällä oleva helisevä Zimbeltähti, jota voi käyttää esimerkiksi joululauluja ja vanhaa musiikkia esitettäessä. 


 

Kiimingin seurakuntakeskuksen urkujen kuvaus Oulun seurakuntien verkkosivuilla, lähde Ilmari Oikaraisen opinnäytetyö Säestyssoitinten vuosisata: 
  


 Julkaistu 12.11.2018 
  

 

12.11.2018 11.30