Uutislistaukseen

Virsi tukee tunnemyrskyssä

Yksi veisaa sydämensä kyllyydestä, toinen tuntee puistatuksia virsien laulamista ajatellessaan. Olipa suhde virsiin mikä tahansa, useimmilla meistä niihin liittyy jonkinlaisia muistoja.
Kuvassa on virsiä laulava Pia Kaitasuo virsikirja kädessään.

Oululaiselle Pia Kaitasuolle veisaaminen on välillä kuin aikakoneeseen astumista.

”Osa virsistä vie suoraan koululuokkaan. Totuuden Henkeä laulaessa voi nähdä silmissään pulpettirivit ja haistaa sukkahien tuoksun”, hän kuvailee.

Toimittajana työskentelevä Kaitasuo on opiskellut musiikkia ja ollut ikänsä musiikin aktiivinen harrastaja. Virret ovat olleet aina läsnä hänen elämässään, mutta läheisiksi ne ovat tulleet viimeisimpien vuosien aikana, erityisesti erään kotona radion äärellä vietetyn hetken jälkeen.

”Kuulin Soile Isokosken laulavan virren, jota en tuolloin tunnistanut, mutta sen sanat osuivat minuun senhetkisessä elämäntilanteessani. Virrestä 204 Herra Jeesus, Hengelläsi henkeäni liikuta tuli minulle niin tärkeä, etten päästä siitä irti ikinä.”

 

Pia Kaitasuo toivoo ihmisten hoksaavan virsissä piilevän voiman. Niiden tekstit tukevat ihmistä hänen tunteissaan, ilmaisevat iloa ja kiitollisuutta, mutta tuovat myös turvaa ja lohtua. Kun tekstiin yhdistyy adrenaliinia lisäävä laulaminen, parhaimmillaan virsi hoitaa ihmistä sisältäpäin.

”Minulle tietyt virret tuovat varmuuden siitä, että olen taas saanut palasen elämän leipää. Toisaalta virsiin voi suhtautua myös pelkästään musiikkina tai hienona lyriikkana.”

Jos mieli halajaa veisaamaan, mutta sävelestä on vain haalea muistikuva, kannattaa virttä etsiä Youtubesta tai netissä olevasta virtuaalivirsikirjasta. Toisten kanssa yhdessä veisaamiseen on hyvä mahdollisuus huomenna kello 19 käynnistyvässä Virren viemää –tapahtumassa. Pia Kaitasuo ja toimittaja Hannu Tarvas kertovat Myllyojan seurakuntatalossa itselleen tärkeistä virsistä ja laulavat niitä yhdessä yleisön kanssa.

 

kuva: Marita Ahlgren

 

Julkaistu 20.2.2018.

20.2.2018 13.50