Uutislistaukseen

Viittomakielinen kuoro laulaa Ulla-Maija Aaltomaan johdolla.

Viittomakielinen kuoro on laulanut jo 10 vuotta

20.11.2017 10.06

Oulussa toimivan Viittomakielisen kuoron perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta. Kuoronjohtaja Ulla-Maija Aaltomaan mukaan viittomakielellä laulava ja säännöllisesti kokoontuva kuoro on Suomessa harvinaisuus.

 

”Monesti kuoroja kootaan jotain tiettyä tapahtumaa varten, mutta säännöllisesti harjoittelevia, viittomakielisiä kuoroja ei ole. Oulun kuoro on käsittääkseni ainoa laatuaan Suomessa.”

 

Kahdeksanhenkinen kuoro harjoittelee kerran viikossa Oulun seurakuntatalossa. Ohjelmisto muodostuu kevyen musiikin klassikoista ja virsistä. Aaltomaa kääntää laulettavat laulut ensin kuoronsa kanssa heidän omalle kielelleen.

 

”Koska Suomessa ei ole viittomakielisiä kuoroja, ei ole valmiiksi käännettyjä laulujakaan.”

 

Oulun kuoro sai alkunsa, kun viittomakielen tulkiksi valmistunut Aaltomaa kokosi kuoron projektiluontoisesti jatko-opintojaan varten. Kuorolaisten innostus ja Aaltomaan sitoutuminen kuoron johtamiseen on saanut toiminnan jatkumaan vuodesta toiseen.

 

”Kuoron johtajana olen oppinut viittomakielestä enemmän kuin missään muussa tehtävässä. Pääosin eläkeikäisistä muodostuvan kuoron jäsenille tämä on hyvä mahdollisuus tuoda esille omaa kieltä ja osaamista, etenkin kun viittominen oli heidän lapsuudessaan ja nuoruudessaan monessa paikassa kiellettyä.”

 

Viittomakielinen kuoro on esiintynyt Kuurojen kulttuuripäivillä, vanhustenviikolla, viittomakielisten tapahtumissa ja messuissa. Viime aikoina ohjelmistoon on tullut myös pieniä näytelmiä.

 

Kuva Marita Ahlgren

 

Julkaistu 20.11.2017