Uutislistaukseen

Seimet välittävät joulun sanomaa

Oulun kirkoissa ja kappeleissa on esillä seimiasetelmia ensimmäisestä adventtisunnuntaista loppiaiseen.
Kuvassa Tuiran kirkon seimi. Kuva: Kirkon kuvapankki / Essi Tiittanen.

 

Oulun alueen kirkoissa ja kappeleissa on jälleen esillä erilaisia seimiasetelmia. Suurin osa seimistä on esillä ensimmäisestä adventtisunnuntaista loppiaiseen. Osa seimistä täydentyy vähitellen adventin aikana ja saa lopullisen muotonsa vasta jouluna.

Oulun tuomiokirkossa on Oulun kirkkojen ensimmäinen seimiasetelma, joka on tilattu 1980-luvun alussa Münchenistä. Tuomiokirkon seimen asettavat joka vuosi esille päiväkotiryhmän lapset, tänä vuonna Ainolan päiväkodin esikoululaiset.

Kirkkojen ja kappeleiden lisäksi seimiä voi Oulussa löytää eri puolilla kaupunkia. Kansainvälinen seiminäyttely on nähtävissä Oulun kaupunginteatterilla 26.11.-17.12. Lisäksi ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkavalla seimivaelluksella voi seimiä ihastella kirkkojen ja kappeleiden ohella muun muassa piispantalolla, liikehuoneistoissa ja näyteikkunoissa loppiaiseen saakka. Kaikkiin seimivaelluskohteisiin on vapaa pääsy.

Lisätietoa Oulun ev.-lut. seurakuntien seimistä.

Lisätietoa kansainvälisestä seiminäyttelystä ja -vaelluksesta: www.tiernakaupunki.fi

Kuvassa Tuiran kirkon seimi. Kuva: Kirkon kuvapankki / Essi Tiittanen.

Oulun kirkkojen ja kappeleiden jouluseimet 2016

Oulun tuomiokirkko
Oulun tuomiokirkossa seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Seimen rakentavat torstaina 24.11.2016 Ainolan päiväkodin eskarit.

Lisätietoa: Oulun tuomiokirkkoseurakunnan lastenohjaaja Outi Metsikkö, outi.metsikko@evl.fi, p. 050 521 3380.

Karjasillan kirkko
Karjasillan kirkon (Nokelantie 39) jouluseimen on toteuttanut käyttökeramiikkaan erikoistunut taiteilija Silja Mustaparta. Mustaparran toteuttama seimi siunattiin käyttöön joulukuussa 2007. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista alkaen. 

Lisätietoa: Karjasillan seurakunnan kappalainen Kimmo Kieksi, kimmo.kieksi@evl.fi, p.050 310 5001.

Kastellin kirkko
Kastellin kirkossa (Töllintie 38) on esillä seimiasetelma pienoiskoossa. Hahmot on toteutettu lyijyjalkanukketekniikalla. Materiaalina käytetty kierrätysmateriaalia: mm. talli on rakennettu veneen tuhdon pohjalaudoista ja paimenten keto vanhoista verhoista nukkamattotekniikalla. Seimen on toteuttanut diakoniatyöntekijä Sirpa Kemppainen. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Lisätietoa: Karjasillan seurakunnan diakoniatyöntekijä Sirpa Kemppainen, sirpa.kemppainen@evl.fi, p. 040 574 7163.

Pyhän Andreaan kirkko
Pyhän Andreaan kirkon (Sulkakuja 8) pihalla nähdään talli ja täysikokoinen (1:1) jouluseimi. Seimen ensimmäinen vaihe (talli, seimi ja aasi) on nähtävillä ensimmäisenä adventtina. Jouluseimi täydentyy jokainen adventtisunnuntai ja on täydellinen jouluaattona.

Lisätietoa: Karjasillan seurakunnan kappalainen Ulla Mitrunen-Nyyssönen, ulla.mitrunen-nyyssonen@evl.fi, 044 316 1757.

Tuiran kirkko ja Pyhän Tuomaan kirkko
Tuiran kirkossa (Myllytie 5) ja Pyhän Tuomaan kirkossa (Mielikintie 3) joulun kertomus eletään seuraavasti: Kuoriin tuodaan ensimmäisenä adventtina jouluseimen tyhjä eläinsuoja. Samalla ensimmäiset hahmot Maria, Joosef sekä aasi lähtevät matkalle kirkon taka-osasta. Viikosta 50 lähtien Jeesus lapsi lepää seimessä, ympärillään Maria ja Joosef, Idän tietäjät, paimenet sekä lampaiden, härän ja aasin eläinhahmot, enkeli ja joulun tähti. Jouluseimen hahmot on valmistanut nukketaiteilija Leena Takalo.

Lisätietoa: Tuiran seurakunnan lapsityönohjaaja Kirsi Merenheimo-Mäenpääkirsi.merenheimo-maenpaa@evl.fi, p. 040 574 7106.

Pyhän Luukkaan kappeli
Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7) on adventista loppiaiseen esillä oma jouluseimiasetelmansa, jonka henkilö- ja eläinhahmot ovat pienoiskoossa alustaansa kiinnitettynä. Sen on valmistanut Olavi ja Pirkko Perälä.

Lisätietoa: Tuiran seurakunnan kappalainen Päivi Jussila, paivi.jussila@evl.fi, p. 050 340 8992.

Oulujoen kirkko
Oulujoen kirkon (Oulujoentie 69) perinteinen seimiasetelma täydentyy pikkuhiljaa adventin aikana siten, että Jeesus-lapsi syntyy seimiasetelmaan jouluaattona.

Lisätietoa: Oulujoen seurakunnan lehtori Riitta Kentala ,riitta.kentala@evl.fi p. 040 574 7094.

Yli-Iin kirkko
Yli-Iin kirkon (Kirkkokuja 4) seimiasetelma täydentyy pikkuhiljaa adventin aikana siten, että Jeesus-lapsi syntyy seimiasetelmaan jouluaattona.

Lisätietoa: Oulujoen seurakunnan lehtori Riitta Kentala, riitta.kentala@evl.fi, p. 040 574 7094.

Ylikiimingin kirkko

Ylikiimingin kirkossa (Kirkkomäki) jouluseimi otetaan esille jouluaattona ja se on esillä joulun ajan.

Lisätietoa: Oulujoen seurakunnan lehtori Riitta Kentala, riitta.kentala@evl.fi, p. 040 574 7094.

Haukiputaan kirkko
Haukiputaan kirkon (Kirkkotie 10) jouluseimi on esillä kirkon etuosassa viikon 51 alussa. Kapaloitu Jeesus-vauva laitetaan seimeen jouluaattona. Seimen on tehnyt Antti Holma.

Lisätietoa: Haukiputaan seurakunnan lapsityönohjaaja Outi Palokangas, outi.palokangas@evl.fi, p. 040 5471 472.

Jäälin kappeli, Kiiminki
Jäälin kappelissa (Rivitie 9) on jouluseimi, joka näkyy myös kappelin ikkunasta ulos. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Lisätietoa: Kiimingin seurakunnan diakoni Jaana Kontio, jaana.kontio@evl.fi, p. 040 5793248.

Oulunsalon kirkko
Oulunsalon kirkossa (Uhrikirkonkuja 2) on esillä keraaminen seimi ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Lisätietoa: Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra Petri Satomaa, petri.satomaa@evl.fi, p. 040 574 7168

24.11.2016 16.10